Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia deține singura uzină, din lume, capabilă să recicleze uraniul din reactoarele nucleare

grupul_francez_orano_a_continuat_sa_trimita_uraniu_in_siberia_chiar_si_dupa_invazia_rusa_a_ucrainei._acolo_se_regaseste_o_instalatie_de_conversie_a_uraniului_utilizat.jpg

Grupul francez Orano a continuat să trimită uraniu în Siberia, chiar și după invazia rusă a Ucrainei. Acolo se regăsește o instalație de conversie a uraniului utilizat.
Grupul francez Orano a continuat să trimită uraniu în Siberia, chiar și după invazia rusă a Ucrainei. Acolo se regăsește o instalație de conversie a uraniului utilizat.
Sursa imaginii: 
AFP

Grupul francez Orano a continuat să trimită uraniu în Siberia, chiar și după invazia rusă a Ucrainei. Acolo se regăsește o instalație de conversie a uraniului utilizat. Spre deosebire de state din Europa de Est, Franța nu depinde de Rusia pentru ca cele 18 centrale nucleare pe care le are, să funcționeze. Franța importă uraniu natural din Niger, Kazakhstan, Uzbekistan și Australia. Ulterior, îl poate converti și îmbogăți în instalațiile grupului Orano, pe două platforme distincte. Dar, războiul din Ucraina, care scoate în evidență dependența europeană și mondială de industria nucleară rusă, nu este fără consecințe pentru filiera franceză, observă publicația Le Monde.

 

La ora actuală, în întreaga lume, există o singură instalație care permite reciclarea uraniului ce a fost deja utilizat de reactoarele nucleare. Este vorba de uzina din Seversk, situată în regiunea Tomsk, în Siberia, unitate ce aparține grupului rus Rosatom.

În ultimii 2 ani, uraniu a fost trimis din Franța în Rusia. ONG-ul Greenpeace a urmărit 5 livrări derulate între ianuarie 2021 și ianuarie 2022.

11 containere încărcate au plecat din portul Havre, în februarue 2021.

În plus, 20 de contairene încărcate au plecat din portul Dunkerque, la finele lui octombrie 2021. Şi tot de aici, în noiembrie 2021 au plecat, spre Rusia, 13 containere încărcate cu uraniu utilizat.

Iar în septembrie 2022, adică, la 7 luni de la declanșarea invaziei în Ucraina, organizația Greenpeace constată că încă există o navă încărcată cu uraniu, în portul din Dunkerque. Este ambarcațiunea care asigură legătura dintre Sankt – Petersburg și Dunkerque și care arată cât de mult este dependentă Franța de Rusia – comentează, pentru Le Monde, Pauline Boyer, responsabilă pentru tranziția energetică și nucleară pentru ONG-ul Greenpeace. Ea atenționează: "Franța trebuie să oprească, de urgență comerțul de energie nucleară cu Rusia". Amintim că sectorul atomului nu este vizat de sancțiunile occidentale.

Grupul francez Orano are un contract cu rușii de la Rosatom din 2020. Grupul francez a confirmat, pentru Le Monde, că a efectuat 5 ori 6 livrări spre Rusia, cu un volum total de 1.150 de tone. Orano a precizat că este vorba de un contract finalizat și că ultimul transport de uraniu a avut loc în octombrie 2022. Totodată, contractul nu va fi reînnoit cu gigantul rus nuclear, au precizat responsabili ai Orano, menționând că nu se va investi în crearea unei instalații de reciclare, pe motiv că nu dețin prea mult uraniu de tranformat.

La Paris, Ministerul Tranziției Energetice nu a dorit să se exprime pe acest subiect.

La rândul său, compania franceză EDF afirmă că dorește să construiască o instalație de reciclare a uraniului, pentru Europa de Vest și discută cu grupul Orano despre acest lucru, dar, că darea ei în folosință ar lua, cel puțin, 10 ani.  Ceea ce ar însemna că vor fi tot atâția ani în care nu va fi reciclat uraniul utilizat.

De fapt, Franța este una din rarele țări care a ales să recicleze uraniul pe care îl utilizează.

Între timp, deja s-au acumulat 34. 000 de tone de uraniu utilizat iar, în mediu, stocurile cresc cu câte 1.000 de tone, pe an.

În plus, ecologiștii denunță de mult timp faptul faptul că Franța a ales să recicleze uraniul, ori, altfel spus, “să întrețină iluzia unui ciclu nuclear verde” în timp ce opțiunea generează costuri de transport, depozitare și de gestionare a deșeurilor.