Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: A repornit o centrală pe cărbune, pentru a se asigura cererea de energie

centrala_electrica_emile-huchet_ce_cuprinde_o_centrala_pe_carbune_si_pe_gaz_la_saint-avold_in_moselle_pe_31_octombrie_2018.

Centrala electrica Emile-Huchet, ce cuprinde o centrala pe carbune si pe gaz, la Saint-Avold, în Moselle, pe 31 octombrie 2018.
Centrala electrica Emile-Huchet, ce cuprinde o centrala pe carbune si pe gaz, la Saint-Avold, în Moselle, pe 31 octombrie 2018.
Sursa imaginii: 
© AFP - JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN

Președintele Emmanuel Macron promisese să închidă ultimele centrale pe cărbune, extrem de poluante și responsabile pentru schimbările de mediu.

Centrala pe cărbune situată în estul Franței, la Saint –Avold a fost oprită în martie 2022. Dar, ea este repusă acum în funcțiune, pe măsură ce francezii își repornesc caloriferele, odată ce au scăzut temperaturile exterioare.

În plus, importurile de energie dinspre Rusia au fost sistate iar o parte din reactoarele nucleare franceze au fost oprite pentru întreținere, astfel că autoritățile au tot cerut populației să consume cu multă atenție.

Iar populația face economii, este nevoită să facă, deoarece costul energiei a devenit insuportabil pentru multe familii vulnerabile financiar.

Astfel că guvernul a ales să redeschidă centrala pe cărbune dar, susține Executivul, nu este decât o măsură provizorie.

De fapt, președintele Emmanuel Macron a promis, în primul său mandat, să închidă ultimele 4 centrale pe cărbune, din țară. În 2020, ele asigurau circa 1% din producția de electricitate dar, aruncau în aer mai bine de un sfert din emisiile de gaz cu efect de seră, produse de sectorul electric francez.

De altfel, cărbunele este principala sursă de emisii de dioxid de carbon, din lume. Centrala din Saint-Avold va avea nevoie de jumătate de milion de tone de cărbune pentru a funcționa, până la finele lui martie 2023.

La ora actuală mai există o singură centrală pe cărbune care funcționează, în Franța, în Loire Atlantique.

În Hexagon, circa 70% din electricitate este de origine nucleară.