
Special Paris
UNESCO: Bagheta, atât de emblematică în viața cotidiană a francezilor, devine parte a patrimoniului imaterial al umanității
faimoasa_bagheta_franceza_face_parte_din_30_noiembrie_2022_din_patrimoniul_imaterial_al_umanitatii_a_decis_unesco._.jpg

O crustă crocantă și un miez moale au reușit să cucerească o planetă întreagă.
Zilnic, 12 milioane de francezi deschid ușa nu mai puțin celebrelor boulangeries, a micuțelor brutării. Anual, mai bine de 6 miliarde de baghete sunt pregătite pentru a fi comercializate.
Este atât de iubită această baghetă că mai toți turiștii care vin în Franța, se fotografiază, cel puțin o dată, cu o baghetă …la subraț, ca un adevărat francez.
În plus, există un adevărat murmur, în fiecare dimineață, la boulangeries: francezii și-au făcut o adevărată tradiție, un stil de viață din a schimba câteva cuvinte cu vânzătorii de la brutării, cu vecinii cu care se regăsesc la cozile de la brutărie.
Franța a depus candidatura de a înscrie bagheta franceză în patrimoniul imaterial în 2021, dar, atunci, UNESCO a ales pentru acest patrimoiu – acoperișul din zinc, atât de reprezentativ pentru Paris.
În 1970, existau circa 55.000 de brutării, adică una la aproximativ 800 de locuitori. În prezent mai sunt doar 35.000, adică una pentru 2.000 de oameni. Altfel spus, au dispărut 400 de brutării, pe an, în ultimii 50 de ani.
Președintele Emmanuel Macron a susținut candidatura. El a descris bagheta drept “250 de grame de magie și de perfecțiune”.