Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UNESCO: Bagheta, atât de emblematică în viața cotidiană a francezilor, devine parte a patrimoniului imaterial al umanității

faimoasa_bagheta_franceza_face_parte_din_30_noiembrie_2022_din_patrimoniul_imaterial_al_umanitatii_a_decis_unesco._.jpg

Faimoasa bagheta franceza face parte, din 30 noiembrie 2022, din patrimoniul imaterial al umanitatii, a decis UNESCO.
Faimoasa bagheta franceza face parte, din 30 noiembrie 2022, din patrimoniul imaterial al umanitatii, a decis UNESCO.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Michel Euler

Mai exact, meșteșugul și cultura pe care a reușit să o transmită bagheta – sunt acum distinse de UNESCO, organism care onorează, în mod particular, tradițiile transmise din generații în generații, mai degrabă decât produsul în sine.

O crustă crocantă și un miez moale au reușit să cucerească o planetă întreagă.

Zilnic, 12 milioane de francezi deschid ușa nu mai puțin celebrelor boulangeries, a micuțelor brutării. Anual, mai bine de 6 miliarde de baghete sunt pregătite pentru a fi comercializate.

Este atât de iubită această baghetă că mai toți turiștii care vin în Franța, se fotografiază, cel puțin o dată, cu o baghetă …la subraț, ca un adevărat francez.

În plus, există un adevărat murmur, în fiecare dimineață, la boulangeries: francezii și-au făcut o adevărată tradiție, un stil de viață din a schimba câteva cuvinte cu vânzătorii de la brutării, cu vecinii cu care se regăsesc la cozile de la brutărie.

Franța a depus candidatura de a înscrie bagheta franceză în patrimoniul imaterial în 2021, dar, atunci, UNESCO a ales pentru acest patrimoiu – acoperișul din zinc, atât de reprezentativ pentru Paris.  

În 1970, existau circa 55.000 de brutării, adică una la aproximativ 800 de locuitori. În prezent mai sunt doar 35.000, adică una pentru 2.000 de oameni. Altfel spus, au dispărut 400 de brutării, pe an, în ultimii 50 de ani.

Președintele Emmanuel Macron a susținut candidatura. El a descris bagheta drept “250 de grame de magie și de perfecțiune”.