Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul din Ucraina: Tunurile livrate Kievului de Occident, se uzează foarte repede

fotografie_furnizata_de_armata_ucraineana_pot_fi_observate_vehicule_militare_distruse_in_apropiere_de_izium_harkov_ucraina_13_septembrie_2022.

Fotografie furnizata de armata ucraineana pot fi observate vehicule militare distruse, în apropiere de Izium, Harkov, Ucraina, 13 septembrie 2022.
Fotografie furnizata de armata ucraineana pot fi observate vehicule militare distruse, în apropiere de Izium, Harkov, Ucraina, 13 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Ukrainian Military Unit Kholodnyi Yar, Iryna Rybakova via AP

Centre de întreținere au fost create în Slovacia și în Polonia, pentru a putea fi reparate tunurile afectate de dombardamentele forțelor ruse. Publicația New York Times scrie că, în mod constant, nu funcționează aproape un sfert din cele 350 de tunuri livrate Ucrainei de statele occidentale. Publicația citează responsabili americani din sectorul apărării care, susțin că multe din aceste lansatoare de proiectile, au fost distruse în bombardamentele ruse iar unele s-au uzat foarte repede, pe fondul unui conflict de înaltă intensitate.  

În 9 luni de război, aliații Kievului nu s-au zgârcit, scrie publicația franceză Le Monde și explică: Statele Unite au trimis Ucrainei 178 de lansatoare, Franța a trimis 18 lansatoare Caesar dar și un număr neprecizat de TRF1. Germania a trimis Kievului 15 lansatoare și a promis să mai trimită încă 16. State din Europa de Est au trimis și ele material ce exista din perioada sovietică. Polonia s-a separat de 54 de lansatoare.

Acum, cifra exactă a materialului trimis nu este cunoscută. Dar, cert este că aparatura occidentală este vizată de artileria rusă.

Potrivit Pentagonului, ucrainenii lansează, pe zi, între 5.000 și 7.000 de obuze către forțele ruse. În punctul cel mai critic, au fost trimise 20.000 de salve, pe zi.  Experții explică faptul că nu sunt cifre anormale dar că, îngrijitoare este frecvența lor. Căci, utilizate de manieră intensivă, aceste lansatoare se degradează foarte repede. Durata de viață a unui lansator este de aproximativ 2.000 de salve – insuficient pentru a fi menținut ritmul actual.

Potrivit Palatului Elysée, mai bine de 150 de militari ucraineni au fost formați deja pentru a putea utiliza, cât mai eficient, aparatura franceză.

Franța s-a angajat să primească circa 2.000 de soldați ucraineni pentru a-i instrui militar.

Iar fabricanții de lansatoare nu stau nici ei cu mînile în sân. La mijlocul lui noiembrie, un grup care reunește o companie germană și una franceză a anunțat deschiderea, la început de decembrie, a unui centru de mentenanță în Slovacia. Aici vor fi reparate vehicule blindate livrate Ucrainei de Franța și de Germania.

Aici, pot fi reparate, simultan, 6 vehicule militare – pentru a putea fi retrimise cât mai repde în Ucraina.

La rândul lor, americanii au creat în Polonia mai multe centre de mentenanță.