Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Guvernul avertizează populația și autoritățile locale în legătură cu posibile pene de curent în această iarnă

Stâlpi de electricitate lângă Lyon, Franța, 12 septembrie 2022

Stâlpi de electricitate lângă Lyon, Franța, 12 septembrie 2022
Stâlpi de electricitate lângă Lyon, Franța, 12 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Laurent Cipriani, AP

Franța se pregătește pentru eventuale pene de curent în această iarnă. Frigul va crește consumul de electricitate iar sistemul nu va putea rezista, spun reprezentanții Rețelei de Transport de Electricitate. Guvernul pregătește populația și departamentele pentru posibile reduceri de energie și pene de curent care ar putea afecta peste 60% din populație.

Franța va fi importatoare de electricitate în această iarnă pentru a compensa lipsa producției de energie din surse nucleare. Este avertismentul care nu le-a căzut deloc bine francezilor, mai ales că acest avertisment a fost dat de Xavier Piechaczyk, președintele Consiliului de Administrație al RTE, Rețeaua de Transport de Electricitate din Franța. Mai mult, el spune că penele de curent sunt inevitabile dacă nu scade consumul de electricitate și că totul depinde de cât de friguroasă va fi iarna.

''Suntem capabili să facem aceste previziuni cu 3 zile înainte, cu 3 zile înainte începem să avem o idee clară despre vreme și, mai ales, despre temperatură pentru că asta este ceea ce contează pentru consum. În această iarnă vom fi dependenți de aceste temperaturi. Dacă este cald, atunci nu există riscul de eco-watt roșu. Dacă este o iarnă normală, am spus că vor fi câteva riscuri de eco-watt roșu iar dacă este frig, atunci cu cât este mai frig, cu atât acest risc va crește'', spune Xavier Piechaczyk, președintele Consiliului de Administrație al RTE, Rețeaua de Transport de Electricitate din Franța, într-o declarație pentru France Info.

De câteva zile, Guvernul atrage atenția populației și autorităților locale în legătură cu posibile tăieri de curent și recomandă reducerea consumului. Reamintim că în Franța, la finalul fiecărui buletin meteo prezentat de televiziunea publică apare și un buletin care arată consumul de electricitate pe baza unui indicator numit eco-watt. Dacă acesta este de culoare verde, atunci consumul este normal, culoarea portocalie ne avertizează că suntem pe cale să depășim consumul normal iar culoarea roșie arată consum ridicat și o încărcare prea mare a rețelei de electricitate.

Surse guvernamentale au declarat pentru AFP că eventualele pene de curent vor afecta aproximativ 60% din populație, că aceste întreruperi nu vor dura mai mult de două ore și că jandarmii, pompierii sau spitalele precum și consumatori considerați prioritari nu vor avea de suferit. Prefecții vor primi o informare în câteva zile.

Autoritățile dau asigurări că aceste întreruperi în alimentarea cu energie electrică nu se vor produce pentru un întreg departament iar pacienții a căror sănătate depinde de anumite aparate sau echipamente medicale nu vor avea de suferit. Vor fi unități de criză interdepartamentale care vor elabora scenarii pentru eventualitatea în care aceste pene de curent vor apărea. Tăierile de curent vor avea loc în perioadele de vârf de consum, adică între orele 8 -13.00 și între orele 18.00 și 20.00.

Autoritățile se pregătesc și pentru situația în care aceste pene de curent ar putea afecta călătorii din trenuri sau metrou și vor anunța măsuri astfel încât să nu se ajungă la blocarea pasagerilor în mijloacele de transport. Franța are în vedere astfel de scenarii pentru că mai mult de jumătate dintre reactoare nu funcționează din cauza coroziunii sau din cauza unor probleme de întreținere care au fost programate și s-au prelungit. In aceste condiții, Franța va fi nevoită să importe electricitate în această iarnă.

Franța are o capacitate de import de 15 GW spune Xavier Piechaczyk, președintele Consiliului de Administrație al RTE pentru France Info, suficient pentru a "evita reducerile". Dar acestea nu ar trebui să fie considerate "o fatalitate" mai spune reprezentantul RTE.

Potrivit ultimului raport, consumul de energie electrică în Franța a scăzut săptămâna trecută cu 6,7% față de media anilor precedenți (2014-2019), o scădere "concentrată în mare parte în sectorul industrial".