Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron și Joe Biden, viziune comună pentru sprijinirea Ucrainei. În replică, Kremlinul anunță că ''operațiunea militară continuă''

000_32x62kt.jpg

Președintele Franței, Emmanuel Macron și președintele SUA, Joe Biden la Casa Albă (1 decembrie 2022)
Sursa imaginii: 
Jim WATSON / AFP

Vizita președintelui francez, Emmanuel Macron în Statele Unite ale Americii se încheie cu declarații de susținere pentru Ucraina și președintele Volodimir Zelensky, dar și cu alte declarații pline de diplomație care au mai redus din tensiunile acumulate între cele două tări, tensiuni legate în special de protecționismul american și industria europeană. A fost o primire de-a dreptul fastuoasă la Casa Albă, a urmat o cină de gală și am remarcat multe strângeri de mână între cei doi președinți. În concluzie, Statele Unite și Franța sunt două țări prietene, cu un parteneriat solid, țări care susțin Ucraina

Joe Biden și Emmanuel Macron au afișat multe zâmbete și strângeri de mână, semn că o serie de subiecte care nu erau tocmai confortabile între cei doi au fost dacă nu rezolvate în totalitate, măcar sunt pe cale să ducă la o înțelegere. În ceea ce priveste războiul din Ucraina, cei doi lideri sunt pe aceeași lungime de undă. Ambii susțin Ucraina și sprijină poporul ucrainean. 

Mai mult, președintele Joe Biden a declarat că ''este gata să vorbească cu domnul Putin dacă are într-adevăr un interes în a decide cum să pună capăt acestui război. Nu a făcut-o încă''. ''Există o cale de a pune capăt acestui război, o cale rațională. Putin se retrage din Ucraina. În primul rând. Se pare că nu merge. El plătește un preț mare pentru că nu face acest lucru. Dar provoacă un carnagiu incredibil asupra populației civile din Ucraina, prin bombardarea unor locuințe, spitale, case de copii. E o nebunie ce face. Adevărul este că nu intenționez să-l contactez imediat pe domnul Putin. Domnul Putin este – voi alege cuvintele mele cu mare atenție. Sunt dispus să vorbesc cu domnul Putin dacă are într-adevăr un interes în a decide cum să pună capăt acestui război. Nu a făcut-o încă. Dacă așa stau lucrurile, în consultare cu prietenii mei francezi și cu prietenii mei din NATO, voi fi bucuros să mă așez cu Putin pentru a vedea ce vrea și ce are în minte. El nu a făcut încă asta'', a declarat Joe Biden. 

Președintele Emmanuel Macron a spus că a așteptat vizita din Statele Unite și discuțiile cu președintele Joe Biden. Mai mult, Emmanuel Macron a spus că va vorbi ''în următoarele zile'' cu președintele Vladmir Putin. Liderul de la Elysée a vorbit despre cât de importantă este rezistența Ucrainei în aceste momente și că evoluția următoarelor săptămâni sau luni va arăta cel mai potrivit moment pentru condiții de ''pace durabilă''.

''Cred că ceea ce este important pentru noi toți este să privim că în timp ce Ucraina rezistă, suportă crime de război, suportă atacuri asupra infrastructurii civile, duce contraofensive, președintele Zelensky a propus un plan de pace în 10 puncte. Cred că datoria noastră este să lucrăm împreună cu el pentru că este o voință adevărată din partea ucrainenilor de a merge pe terenul discuțiilor, recunoaștem acest lucru și îl salutăm. Este legitim ca președintele Zelensky să aibă precondiții pentru a negocia, acum noi trebuie să lucrăm substanța care poate constitui termenii unui acord de pace și apoi este evoluția următoarelor săptămâni și luni care va spune când este cel mai bun moment și care este alegerea ucrainenilor'', a completat Emmanuel Macron

După declarațiile celor doi lideri și reafirmarea sprijinului pentru Ucraina, a venit și răspunsul Kremlinului care a respins condițiile amintite de Joe Biden cu o zi înainte. Președintele american ''a declarat de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina'', ceea ce Moscova respinge ''evident'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Operațiunea militară continuă", a precizat Dmitri Peskov, citat de AFP.

Deși respinge condițiile lui Biden, Putin''este și rămâne deschis contactelor, negocierilor, ceea ce este foarte important'', a mai declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de AFP. Dar Statele Unite nu recunosc anexarea a patru teritorii ucrainene revendicate de Moscova în septembrie, ceea ce "complică semnificativ căutarea unui teren (comun) pentru o posibilă discuție", a adăugat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Comentatorii scenei politice franceze au decriptat vizita președintelui Emmanuel Macron în Statele Unite. Sunt de acord că a apărat Franța și interesele francezilor, dar este greu de spus că reprezintă interesele tuturor țărilor din Uniunea Europeană, după cum a explicat la microfonul RFI,  Martin Quencez, director adjunct al Forumului German Marshall la Paris: ''Emmanuel Macron beneficiază de faptul că ceilalți lideri europeni sunt în funcție de puțin timp, fie că este vorba despre cancelarul german Scholz sau de prim ministrul britanic Sunak sau pentru că sunt dificultăți interne cum sunt de exemplu în Italia. Dar nu putem spune că președintele Macron vorbește în numele europenilor atunci când merge la Washington. Sunt o serie de tensiuni între partenerii europeni, și în special în Europa Centrală și Orientală, viziunea francezilor despre ceea ce trebuie făcut vis-à-vis de Rusia nu este împărtășită de toți. Deci nu trebuie să ne imaginăm că în timp ce Joe Biden îl invită pe Emmanuel Macron dorește să vorbească despre viitorul Europei cu un interlocutor fără să țină seama de ce gândesc celelalte state. Este, mai întâi, o întâlnire între Statele Unite ale Americii și Franța, sunt interesele franceze care sunt apărate. Cel puțin, când va vorbi despre măsurile protecționiste americane, el poate spune că sunt îngrijorări pe care le au și alte capitale europene și că acestea vor avea efecte negative pentru întreprinderi germane, olandeze sau italiene''.