Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Indonezia: Vulcanul Semeru a erupt, 2.000 de persoane evacuate

Erupția vulcanului Semeru, în apropiere de insula Java

Erupția vulcanului Semeru, în apropiere de insula Java
Erupția vulcanului Semeru, în apropiere de insula Java
Sursa imaginii: 
AP

Autoritățile din Indonezia au declanșat alerta maximă după ce vulcanul Semeru a început să erupă. Nori negri de cenușă au acoperit cerul. Peste 2.000 de persoane au fost evacuate. Blocuri mari de lavă s-au desprins în timpul erupției și au alunecat la baza vulcanului. 

Autoritățile au cerut populației să nu se apropie de crater și să stea la distanță de cel puțin 8 km. Oamenii au fugit îngroziți când au văzut norul de cenușă. Un locuitor a povestit pentru AFP că alarma a fost dată de sunetul tobelor bătute cu bambus și că totul a devenit negru din cauza amestecului format de ploaia musonică și cenușa vulcanului.

Centrul pentru Vulcanologie și prevenirea dezastrelor geologice a ridicat nivelul de alertă din jurul Muntelui Semeru de la nivelul trei la nivelul patru, cel mai înalt, a declarat purtătorul său de cuvânt Hendra Gunawan pentru o televiziune locală. "Acest lucru înseamnă că pericolul amenință zonele populate și că activitatea vulcanului s-a intensificat", a explicat el. 2.000 de persoane care locuiau în 6 sate din apropiere au fost evacuate. Autoritățile au distribuit locuitorilor măști pentru a-i proteja de aerul poluat de cenușă. Rețeaua de telefonie mobilă nu a funcționat iar internetul a fost întrerupt.

Erupția de anul trecut din decembrie a provocat cel puțin 51 de morți și mai bine de 10.000 de persoane au fost evacuate.