Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron despre eventualele pene de curent: ''Fără panică!''

Președintele francez Emmanuel Macron, discurs după o videoconferință despre criza energetică cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, 5 septembrie 2022

Președintele francez Emmanuel Macron, discurs după o videoconferință despre criza energetică cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, 5 septembrie 2022
Președintele francez Emmanuel Macron, discurs după o videoconferință despre criza energetică cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, 5 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
AP - Ludovic Marin

 Președintele Emmanuel Macron recomandă francezilor să nu se panicheze, cu referire la eventualele pene de curent care ar putea avea loc în Franța pe fondul suprasolicitării rețelelor de electricitate. Liderul de la Élysée a acordat un interviu postului de televiziune TF1 în care a cerut responsabilitate din partea populației în următoarele luni.

După vizita de trei zile în Statele Unite ale Americii, Emmanuel Macron le-a vorbit francezilor despre actualitatea internă iar unul dintre subiectele din interviul de la TF1 a fost cele referitor la posibilele decuplări de la rețeaua de electricitate în zilele cu temperaturi foarte scăzute, tăieri de electricitate care ar putea afecta aproximativ 60% din populația țării.

Președintele le-a spus francezilor că panica este inutilă și nu servește la nimic.'' Fără panică, nu servește la nimic. Nu este adevărat! Există responsabilitatea guvernului, care este legitimă, pentru a pregăti un caz extrem care se referă la necesitatea de a opri electricitatea câteva ore, în timpul zilei, dacă va ajunge să ne lipsească. Asta depinde de noi. Deci mesajul meu este: responsabilitate, dar în niciun caz panică.''

Săptămâna care s-a încheiat a adus frecvent în actualitatea franceză acest subiect care îngrijorează. Producția de electricitate a Franței nu este cea așteptată și din cauza faptului că aproape jumătate dintre reactoare nu funcționează. Lucrările de întreținere nu s-au terminat iar lunile de iarnă ar putea pune Franța în situația de importa electricitate.

Guvernul condus de Élisabeth Borne a studiat toate scenariile posibile și a făcut mai multe anunțuri despre măsurile care ar putea intra în vigoare dacă consumul de electricitate nu scade. Știm că strategia guvernului de la Paris este aceea de a reduce consumul cu 10%. Vorbim despre întreruperi de curent care vor fi anunțate și care nu vor dura mai mult de 2 ore, închiderea școlilor, anularea unor trenuri, tramvaie sau alte mijloace de transport, oprirea anumitor tipuri de activități care nu sunt considerate esențiale. Pompierii, salvarea, poliția, spitalele, serviciile de urgență sau alte servicii considerate prioritare vor funcționa normal. ''Țara nu trebuie să intre în dezordine totală'', mai spune Emmanuel Macron la TF1.

"Dacă rămânem cu toții la planul de sobrietate prezentat de guvern, adică să reducem cu aproximativ 10% comparativ cu ceea ce înseamnă consumul nostru obișnuit (...) Apoi, da, putem trece chiar și de luna decembrie și de luna ianuarie, reci în această perioadă, depinde de noi", completează președintele.

Rețeaua de Electricitate din Franța, RTE, a anunțat un potențial risc pentru luna ianuarie, când Franța ar putea fi nevoită să importe electricitate, cu scenariu despre care șeful statului l-a descris ca fiind „fictiv”, și care nu este inevitabil. Chiar dacă anul viitor va fi un an care se anunță dificil, Emmanuel Macron vede și partea bună a lucrurilor atunci când se referă la cetățenii altor țări:

''Știu că zilele sunt grele, știu că pentru unii costul vieții cântărește greu în viața de zi cu zi, dar când ne uităm la restul Europei, suntem printre cei care s-au descurcat mai bine și poate că avem mai mult decât mulți dintre vecinii noștri. Deci, vom reuși'', spune Emmanuel Macron.

Mai spunem că pe acest fond al eventualelor decuplări de la rețeaua de electricitate pe masa dezbaterilor din Adunarea Națională ajunge chiar de la începutul săptămânii proiectul legii care se referă la energiile regenerabile Vorbim despre un proiect care își propune să reducă întârzierile pe care Franța le-a acumulat în domeniu. Energia solară și eoliană reprezintă aproape 20% din consumul final brut de energie, sub ținta de 23% care a fost fixată pentru 2020. Emmanuel Macron a anunțat că până în 2050 capacitatea de producție a energiei solare va crește de 10 ori iar în ceea ce privește energia eoliană se vor amenaja peste 50 de parcuri eoliene în zonele marine.