Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Hackerii cer răscumpărare după atacul cibernetic de la Spitalul Versailles

Spitalul din Versailles, vizat de un atac cibernetic care i-a perturbat activitatea

Spitalul din Versailles, vizat de un atac cibernetic care i-a perturbat activitatea
Spitalul din Versailles, vizat de un atac cibernetic care i-a perturbat activitatea
Sursa imaginii: 
© DAMIEN MEYER / AFP/Archives

În Franța, grupul de hackeri care a atacat cibernetic Spitalul Versailles a cerut o răscumpărare. Autoritățile nu au anunțat despre ce sumă ar fi vorba. În Franța, instituțiile publice nu plătesc răscumpărări deoarece legea le interzice acest lucru.  

''Ne confruntăm cu un nou mod de a duce un război. Acesta nu este un atac izolat, este o operațiune de aceeași natură ca atacul asupra spitalului Corbeil'', a declarat Richard Delepierre, co-președinte al Consiliului de supraveghere a Spitalului ''André Mignot'' din Versailles, după ce s-a confirmat primirea unei cereri de răscumpărare, despre care au fost date publicității prea puține informații. Centrul de luptă împotriva criminalității cibernetice și secția specializată de la poliția judiciară au preluat investigațiile.

După ce a vizitat spitalul, ministrul Sănătății, François Braun a declarat: "Sistemul de sănătate este atacat zilnic" în Franța, dar "marea majoritate a acestor atacuri sunt oprite''. La sfârșitul săptămânii, Centrul de sănătate publică din fac parte spitalul ''André Mignot'', o casă de bătrâni și un alt spital, a fost victima unui atac cibernetic care s-a soldat printre altele cu dificultăți de funcționare. Spitalul primește în mod normal 700 de pacienți și are peste 3.000 de cadre sanitare. Prima decizia a fost închiderea sistemului informatic.

Spitalul a declanșat imediat planul alb, a deprogramat o parte din intervențiile chirurgicale care nu erau vitale și a încercat să mențină consultațiile din ambulatoriu. 6 pacienți au fost transferați spre alte spitale din Paris. Agenția Regională de Sănătate a anunțat că spitalul face eforturi pentru a menține serviciile de îngrijire a bolnavilor. S-a suplimentat personalul medical din serviciile de reanimare. La două zile de la atac, serviciile de urgență erau funcționale în proporție de 50% iar maternitatea de 30%. Serviciul ambulatoriu functionează aproape normal.  

Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară pentru tentativă de extorcare, acces într-un sistem digital implementat de stat, introducerea datelor și obstrucționarea acestui sistem, toate într-o bandă organizată.

Atacurile cibernetice asupra spitalelor din Franța s-au înmulțit în ultima vreme. La finele lui august, Centrul de Sănătate din Corbeil-Essonnes a fost victima unui atac informatic similar cu cel de la Versailles. Această unitate sanitară oferă servicii sanitare pentru mai bine de 700.000 de locuitori din regiunea pariziană. Funcționarea sa a fost serios perturbată câteva săptămâni și a revenit la normal la jumătatea lunii octombrie. Atacul a fost urmat de o cerere de răscumpărare de 10 milioane de dolari, care apoi a fost redusă la 2 milioane de dolari sau un milion de dolari, scrie AFP. Hackerii au dat un ultimatum spitalului pe data de 23 septembrie. După această dată, au publicat o serie de date confidențiale pe ''dark web'' referitoare la pacienți, personal și parteneri ai instituției.

Timp de câteva luni, spitalele și sistemele de sănătate din Franța au fost victimele atacurilor cibernetice ale grupurilor de hackeri care au blocat sau au dezvăluit informații confidențiale despre pacienți sau colaboratori.