Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Tabără de tineri refugiați, amenajată ilegal în fața Consiliului de Stat din Paris

Sute de tineri refugiați s-au instalat în fața Consiliului de Stat din Paris, 2 decembrie, 2022

Sute de tineri refugiați s-au instalat în fața Consiliului de Stat din Paris, 2 decembrie, 2022
Sute de tineri refugiați s-au instalat în fața Consiliului de Stat din Paris, 2 decembrie, 2022
Sursa imaginii: 
AFP - JULIE SEBADELHA

Peste 300 de migranți și-au instalat corturile în fața Consiliului de Stat din Paris, chiar în vecinătatea muzeului Luvru. Ei spun că sunt refugiați minori și că în Franța nu le-a fost recunoscut acest drept. Cele peste 150 de corturi așezate în centrul Parisului reprezintă modul lor de a protesta față de faptul că nu le-a fost recunoscut statutul de minor izolat.

În așteptarea recursului în justiție, lipsiți de orice resurse, ei sunt deciși să rămână în aceste corturi până când situația lor va fi rezolvată. Alice Bertrand face parte din Asociația Utopia 56. Ea spune la microfonul RFI că acești tineri nu au mâncare, stau în frig și sunt lipsiți de orice fel de resurse.

''Sunt minori străini, izolați, care au veniti în Franța și care au cerut să fie recunoscuți drept minori. Au fost refuzați. Deci, ei sunt acum într-o situație juridică incertă, pentru că nu sunt nici majori, nici minori. Ei sunt în recurs la Tribunalul pentru copii pentru a contesta această decizie. Acești tineri au petrecut 6 luni pe stradă, între Ivry și Paris, sub podul Nelson Mandela. Primii au venit pe 10 iunie, iată au trecut 6 luni, iar frigul, lipsa hranei, mulți tineri nu mănâncă, nu vorbesc, mulți au idei negre care le trec prin cap, nu se simt bine să stea ascunși când statul nu face nimic în această tabără, la Ivry-sur-Seine. Am decis să ne instalăm ilegal aici, în piața de la Palais Royal, vineri, cu 300 de tineri, pentru a cere cazarea lor imediată'', completează Alice Bertrand.