Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agresiuni sexuale la adresa adulților: Episcopii francezi deschid un tribunal intern

la_conference_des_eveques_de_france_-_reunit_la_lourdes_in_sudul_frantei_pe_5_noiembrie_2021.jpg

La Conférence des évêques de France - reunit la Lourdes, în sudul Frantei, pe 5 noiembrie 2021.
La Conférence des évêques de France - reunit la Lourdes, în sudul Frantei, pe 5 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
VALENTINE CHAPUIS / AFP

Episcopatul francez a creat la Paris o nouă structură pentru Biserica catolică: un tribunal penal canonic național, care, se va ocupa, în intern, de dosarele de agresiune sexuală la adresa adulților. Tribunalul a fost creat de Conférence des évêques de France – organism care grupează episcopi și cardinali din Franța.

Activitatea tribunalului va începe efectiv, din luna ianuarie iar orice persoană botezată, cleric ori laic poate putea sesiza acest organism.

Este vorba de un tribunal care nu se va substitui justiției civile, după cum promit episcopii reuniți în acest organism care îi reprezintă - Conférence des évêques de France.

De altfel, victimele pot să sesizeze, în paralel, un tribunal francez obișnuit.

Iar în afara cazurilor de preoți, vinovați de violențe sexuale asupra unor adulți, acest nou tribunal va putea fi sesizat și în cazul unui abuz de încredere ori unul de natură spirituală, ori a unor delicte financiare. În schimb, nu acest tribunal se va ocupa de cazurile de pedocriminalitate, de care se va ocupa, în continuare Vaticanul.

13 persoane constituie acest tribunal : 8 preoți și 5 laici, dintre care 4 sunt femei.

Franța devine, astfel, singurul stat care are, pentru Biserică, un tribunal specializat în chestiuni penale, a subliniat Joseph de Metz-Noblat președintele Consiliului pentru chestiuni canonice din cadrul Conferinței Episcopilor francezi.

Există un organism similar în Olanda dar care se ocupă de doar 7 dioceze pe când cea din Paris cuprinde circa 100 de dioceze.

Pedepsele ce ar putea fi pronunțate: mutarea într-o altă parohie, interdicția ca un preot să mai realizeze Liturghia și întreg serviciul religios și se poate merge până la excomunicare. Fețele bisericești găsite vinovate ar putea fi obligate să ofere despăgubiri victimelor lor.

Până acum, toate aceste probleme erau discutate de unele tribunale existente în fiecare dioceză. Problema este că episcopul era judecător dar și parte a problemei, după cum s-au plâns unii. Iar în plus, aceste jurisdicții nu dispuneau de personal specializat în dreptul canonic.