Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Defrișări: Uniunea Europeană semnează un acord inedit privind importurile sale

la_nivel_mondial_circa_20_din_defrisarile_din_intreaga_lume_au_la_baza_comertul_international.jpg

La nivel mondial, circa 20% din defrișările din întreaga lume au la bază comerțul internațional.
La nivel mondial, circa 20% din defrișările din întreaga lume au la bază comerțul internațional.
Sursa imaginii: 
Wikimedia

Franța cere intrarea în vigoare cât mai repede a textului european privind interzicerea importului de produse, precum cacao, cafea și soia, dacă ele contribuie la defrişări. Un acord a fost găsit de Parlamentul European şi de statele membre ale Uniunii Europene.

Uleiul de palmier, lemnul, cauciucul și produsele derivate din toate acestea - articole din piele, ciocolata, hârtia și cărbunele din lemn – importul lor va fi interzis dacă ele provin din spații care au fost defrișate după decembrie 2020.

Economistul francez Alain Karsenty – consultant la Centrul de Cooperare Internațională pentru cercetare agricolă – explică faptul că decizia autorităților europene nu reprezintă o premieră: "Britancii au și ei, de la finele lui 2021, un text asemănător în sensul că britanicii au interzis importul de produse rezultate în urma defrișărilor ilegale.  În schimb, textul european nu face nicio diferență între defrișările legale și cele ilegale. Dar, atenție, produse născute de pe urma defrișărilor legale, pentru o anumită țară, pot fi ilegale în alt spațiu, cum este cel european".

RFI: Cum vor putea fi verificate companiile care importă aceste produse. Cine va putea stabili că ele nu au provocat defrișări?

Economistul francez Alain Karsenty: "Importatorii vor trebui să fie responsabili și să deruleze o serie întreagă de controale de-a lungul lanțului de furnizori. Ei trebuie să se asigure că produsele pe care le vor comercializa în Europa nu au contribuit la defrișări. Importatorii vor trebui să geolocalizeze pământurile de pe care vin aceste produse. BIneînțeles că vor apărea tot felul de probleme, de-a lungul acestui lanț, în special în cazul micilor producători, din Africa de Est. Mă gândesc și la cafea și la uleiul de palmier – căci se va reconstitui traseul cu greu".

RFI: La ce se expun toate societățile importatoare? A fost prevăzut un mecanism de sancționare?

Economistul francez Alain Karsenty: "Da, mecanisme de sancționare au fost prevăzute. Dacă verificările nu au fost realizate corect, au fost stabilite sancțiuni financiare. Controale vor fi realizate, aleatoriu dar și în funcție de riscul reprezentat de fiecare stat în parte. Cu cât un stat are un risc ridicat de defrișare, controalele vor fi și mai severe iar obligațiile operatorilor vor fi mai dificile. Potrivit WWF – Fondul Mondial pentru Natură, China și Europa contribuie cel mai mult la distrugerea pădurilor tropicale. Acum, la nivel mondial, circa 20% din defrișările din întreaga lume au la bază comerțul internațional. Iar motorul defrișărilor sunt chiar statele care consumă foarte mult anumite produse, cum este cazul Braziliei, mare consumatoare de carne de vită. Astfel că, va exista un impact în cazul Braziliei – mare producătoare de carne de vită și de soia, pentru Africa - unde se produce cacao, Indonezia și Malaezia – unde se realizează importante cantități de ulei de palmier. Dar, ca o continuare, în Brazilia există foarte mult teren degradat ca urmare a defrișărilor. Milioane de hectare care ar putea servi pentru viitoare producții de soia. Ideea este că ar trebui privit fiecare caz în parte, deocamdată regulile sunt foarte rigide și vor pune multe probleme pentru a fi aplicate. Se va putea ajunge chiar la conflicte comerciale".