Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Secretarul general ONU, Antonio Guterres: ''Tratăm natura ca și cum ar fi o toaletă''

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, la ceremonia de deschidere a COP 15 despre biodiversitate, Montréal, 6 decembrie 2022

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, la ceremonia de deschidere a COP 15 despre biodiversitate, Montréal, 6 decembrie 2022
Secretarul general ONU, Antonio Guterres, la ceremonia de deschidere a COP 15 despre biodiversitate, Montréal, 6 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
AP - Paul Chiasson

În Canada, la Montréal, începe COP15, conferința Organizației Națiunilor Unite dedicată biodiversității. Obiectivul este unul prioritar pentru planetă. Peste un milion de specii de plante și animale sunt pe cale de dispariție, un sfert din terenuri sunt distruse iar poluarea și încălzirea globală afectează pe termen nelimitat solul, oceanele și mările. 

Urgențele nu mai așteaptă. Delegațiile celor peste 190 de țări prezente la COP 15 au la dispoziție două săptămâni pentru a stabili noul cadru mondial care să salveze până în 2030 natura și resursele indispensabile umanității, acord considerat unul istoric, ultima șansă de salvare a speciilor și mediului lor de viață.

Starea planetei se deteriorează iar omenirea pare că bate pasul pe loc. Un milion de specii sunt amenințate cu dispariția până în 2050, un sfert dintre terenuri sunt afectate, solurile fertile se împuținează iar ''umanitatea a devenit o armă de distrugere în masă'', consideră Antonio Guterres, secretarul general al ONU. El mai spune cât se poate de clar și de ferm că ''tratăm natura ca și cum ar fi o toaletă''.

''Cu apetitul nostru nesfârșit pentru creștere economică necontrolată și inegală, omenirea a devenit o armă de distrugere în masă. Tratăm natura ca și cum ar fi o toaletă. Ne-am sinucis prin proxy. Pentru că pierderea biodiversității vine cu un cost uman extrem de ridicat. Un cost pe care îl măsurăm prin pierderea locurilor de muncă, foame, boală și moarte. Această conferință este șansa noastră de a opri această orgie a distrugerii. Să trecem de la discordie la armonie. Și să punem în practică ambiția și acțiunile pe care le necesită această provocare. Fără scuze. Fără amânare. Este timpul să semnăm un pact de pace cu natura'', spune Antonio Guterres, secretar general ONU

S-a făcut și o estimare a costurilor pe care le aduc toate pagubele provocate diferitelor ecosisteme iar rezultatul este într-adevăr unul alarmant. 3.000 de miliarde de dolari pe an până în 2030. COP 15 se va finaliza cu 20 de obiective incluse într-un acord care să permită protejarea a 30% dintre terenuri și mări, reducerea folosirii pesticidelor, refacerea unor ecosisteme care au fost distruse de om și metode de combatere a invaziei unor specii.

Sunt așteptate și obiecții din partea unor țări cu mari exploatații agricole, cum este Brazilia, care nu vor fi dispuse financiar să facă schimbări importante. Pentru că și problema finanțării pentru conservarea naturii va fi, de asemenea, în centrul negocierilor.

Dacă toate obiectivelor vor fi atinse și, mai ales, dacă vor fi respectate, atunci vom putea spune că avem o parte din soluțiile de atenuare a încălzirii globale. Véronique Andrieux este directoarea World Wildlife Fund (WWF) din Franța. Ea spune la microfonul RFI: ''Pădurile, oceanele, preeriile sunt un rezervor esențial de carbon care permite absorbția CO2 din atmosferă și ajută în acest fel până la un sfert din soluțiile de atenuare a încălzirii globale''.

După mai bine de doi ani de criză sanitară vedem cât este de necesar să lăsăm nautra în pace și cât este de importantă pentru sănătate.''Albinele, fluturii și alte specii polenizează culturile agricole. Zonele umide permit filtrarea apei, pădurile permit ameliorarea calității aerului'', mai spune Véronique Andrieux.

La Montréal au fost și proteste. Câteva zeci de canadieni au protestat față de politica pe care prim-ministrul Justin Trudeau o duce vis-à-vis de mediu și criza ecologică. 80% din biodiversitatea planetei se regăsește pe teritoriul lor. Recunoașterea rolului lor în acordul final, inclusiv rolul lor financiar, este unul dintre subiectele fierbinți care va trebui negociat și rezolvat la această conferință.  

COP 15 este prezidată de China dar se desfășoară în Canada din cauza politicii promovate de Beijing, politica zero Covid. France Press scrie că această reuniune  este un fel de ''soră din umbră'' a COP pentru climat. Ne aducem aminte că la Sharm el Sheikh au fost prezenți lideri mondiali. Acum, la Montréal, greutatea negocierilor cade pe umerii miniștrilor mediului. Ambiția este ca la finalul conferinței să se ajungă la semnarea unui acord cel puțin la fel de important cum a fost cel de la Paris, din 2015.