Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentatul de la Nisa: Ultima săptămână înainte de verdict. Procurorii cer pedepse de 15 ani închisoare pentru trei acuzați principali

Imagine generală de la Curtea din Paris, la deschiderea procesului atentatului de la Nisa, 5 septembrie 2022

Imagine generală de la Curtea din Paris, la deschiderea procesului atentatului de la Nisa, 5 septembrie 2022
Imagine generală de la Curtea din Paris, la deschiderea procesului atentatului de la Nisa, 5 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
AFP - BENOIT PEYRUCQ

Procurorii care anchetează atentatul de la Nisa din 14 iulie 2016 au cerut 15 ani de închisoare pentru trei acuzați principali. În aceste zile au loc pledoariile apărării iar verdictul este așteptat pe 13 de decembrie. Atentatul de la Nisa a fost unul deosebit de sângeros, 86 de persoane și-au pierdut viața iar mai bine de 450 au fost rănite.  

Se apropie finalul unui proces care a trezit multă emoție. Ziua de 14 iulie 2016 nu poate fi uitată ușor. Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, un tunisian de 31 de ani, la volanul unui camion de 19 tone, a intrat in mulțimea adunată pe Promenada Englezilor din Nisa. Oameni de toate vârstele erau adunați pentru a asista la focul de artificii de Ziua Națională a Franței. Ce a urmat este și acum greu de descris în cuvinte. 86 de morți, peste 450 de răniți și traume care nu se vor vindeca toată viața. Printre cei care au murit atunci este și un roman, Cristian Coman, de 34 de ani.

Atacatorul a fost ucis de polițiști iar cei considerați complici ai acestuia își vor afla pedepsele săptămâna viitoare. Iar pedepsele pe care le riscă aceștia vor fi în concordanță cu faptele, spun procuroii de la Parchetul Național Antiterorist din Franța. Cele trei persoane judecate pentru ''asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni cu caracter terorist'' riscă pedepse de 15 ani închisoare. Ramzi Arefa este recidivist. A fost condamnat în 2014 pentru furt. Pentru el procurorii cer condamnarea pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni fără a mai reține și termenul ''terorist''.

Ramzi Arefa "nu ar fi putut ști despre radicalizarea" ucigașului Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, care a condus camionul, a estimat Jean-Michel Bourlès, unul din cei trei avocați generali ai Parchetului Național Antiterorist. El a precizat că Ramzi Arefa, acuzat că i-a furnizat o armă lui Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, ''nu a putut cunoaște evoluția și radicalizare'' ucigașului, din cauza legăturilor sale ''recente'' cu acesta. În consecință, "vă vom cere să-l condamnați pe Ramzi Arefa pentru o simplă infracțiune de asociere a infractorilor obișnuiți și nu a criminalilor teroriști", a spus el, provocând un adevărat șoc în sala de judecată, precizează AFP.

Ceilalți doi acuzați principali, Mohamed Ghraieb și Chokri Chafroud sunt judecați pentru asociere cu criminali teroriști. Ei au acționat cunoscând ''discursurile atacatorului, fascinația sa și apropierea de organizația teroristă Stat Islamic''. Procurorul a cerut, de asemenea, 15 ani de închisoare pentru aceștia.

În acest proces mai sunt judecate alte cinci persoane, din care patru sunt albanezi, cu grade diferite de implicare în furnizarea armei vândute teroristului de către Ramzi Arefa. Aceștia riscă pedepse cu închisoarea cuprinse între 2 și 10 ani. Trei din cei patru albanezi vor avea și interdicție de a mai intra pe teritoriul Franței. AFP notează că avocatul general, Jean-Michel Bourlés și colegii săi de la Parchetul National Antiterorist au prezentat rechizitoriul mai bine de 8 ore. Ei au subliniat că inculpații ar trebui să fie judecați "exclusiv pentru faptele care le sunt imputate", chiar dacă victimele se vor simți ''frustrate''.

Așadar ziua de 13 decembrie se anunță o zi foarte importantă, ziua în care vom afla verdictul în acest proces.