Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin promite să continue să bombardeze infrastructurile energetice ucrainene

volodimir_zelenski_-_personalitatea_anului_2022_pentru_publicatia_americana_time.

Volodimir Zelenski - Personalitatea anului 2022 pentru publicatia americana Time.
Volodimir Zelenski - Personalitatea anului 2022 pentru publicatia americana Time.
Sursa imaginii: 
TIME

Președintele Rusiei, Vladimir Putin promite că va continua să bombardeze infrastructurile energetice ucrainene, ca urmare a atacurilor Kievului asupra Crimeei, peninsulă anexată de Moscova în 2014. Iar revista Time l-a ales pe președintele Volodimir Zelenski "omul anului 2022" pentru că a dovedit că "poate fi contagios curajul, la fel de bine ca și frica". Liderul de la Kiev este recompensat pentru că a incitat oameni și națiuni să se unească pentru a-și apăra libertatea, pentru că a amintit lumii cât de fragilă este democrația și pacea, a explicat redactorul șef al publicației americane.

Joi, Moscova și Washington au procedat la un important schimb de deținuți, la aeroportul din Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite. Rusia și-a recuperat un traficant de arme, deținut în Statele Unite de mai bine de 10 ani. Iar baschetbalista americană Brittney Griner, încarcerată de mai multe luni, în Rusia, sub acuzația de trafic de droguri se află în drum spre Statele Unite, după cum a precizat și liderul de la Casa Albă, Joe Biden.

În timpul unei ceremonii în care a oferit medalii unor soldați dar și altor personalități, joi, la Kremlin, Vladimir Putin a răspuns criticilor occidentale formulate după bombardamentele rusești, în urma cărora, milioane de ucraineni au rămas fără electricitate, apă și încălzire, în plină iarnă.

"Da, facem așa ceva, dar cine a început?", a precizat Vladimir Putin și a prezentat bombardamentele drept o replică la explozia în care a fost afectat, la începutul lui octombrie, podul din Crimeea, construit de Rusia.

Tot el a reproșat Kievului că a atacat liniile electrice de la centrala nucleară de la Kursk, o regiune rusă fontalieră Ucrainei dar și că nu aprovizionează cu apă bastionul separatist prorus Donețk, în Estul Ucrainei.

Cu câteva ore înainte, Kremlin și-a recunoscut vulnerabilitatea la atacurile ucrainene din Crimeea, peninsulă anexată în 2014.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a acuzat, joi, Ucraina, că organizează, în Crimeea, atacuri teroriste.

Potrivit operatorului ucrainean Ukrenergo, sistemul electric se afla, joi, într-un deficit semnificativ, după ultimele bombardamente ruse, de luni.  

Armata ucraineană s-a apropiat, în ultimele săptămâni, de Crimeea, grație unei contra-ofensive care i-a permis să recâștige, în noiembrie, orașul strategic Herson.

Dar, conflictul în Ucraina este lung – recunoaște, după mai bine de 9 luni de război, președintele rus Vladimir Putin.

Amintim, "operațiunea militară specială" lansată pe 24 februarie, urma, așa cum a fost ea anunțată de Vladimir Putin chiar la începutul anului, să fie încheiată "fulger"…dar, militarii ucraineni au forțat Moscova să renunțe la Kiev, în primăvară iar, în toamnă, forțele ruse s-au retras din alte regiuni ucrainene.

Iar în septembrie, Vladimir Putin a revendicat anexarea a 4 regiuni ucrainene, chiar dacă ele se aflau doar parțial sub controlul forțelor rusești.

Si tot președintele Vladimir Putin a relativizat un eventual recurs la arma nucleară.

Nu am devenit nebuni, știm ce sunt armele nucleare, a precizat liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în cadrul unei videoconferințe deschise cu membrii Consiliului pentru Drepturile Omului, o organizație aflată în subordinea Kremlinului.

După ce a formulat, până acum, mai multe amenințări că va recurge la arma nucleară, de această dată, Vladimir Putin a precizat că ele sunt un mijloc de apărare și că vor fi utilizate doar pentru a răspunde în cazul în care va fi atacată.

Pentru cancelarul german Olaf Scholz, comunitatea internațională, cea care a trasat o linie de demarcație Rusiei, a determinat Moscova să facă aceste noi declarații.

"Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai amenințe că va utiliza armele nucleare", a precizat cancelarul german.

Carole Grimaud este profesoară de geopolitică la Universitatea Paul Valéry din Montpellier iar în opinia sa a contat foarte mult modul cum s-a poziționat China în această chestiune: "A contat presiunea occidentală asupra Chinei, care, a făcut presiune asupra Rusiei. A contat poziția președintelui Chinei, care, a condamnat orice utilizare a armelor nucleare. Deci, da, comunitatea internațională a făcut presiune iar liderul de la Beijing s-a alăturat și el. Oricum, cred că Vladimir Putin a înțeles că nu poate să își piardă aliatul chinez. Ieri, Vladimir Putin a dezmințit, totodată, o eventuală nouă mobilizare militară, el a explicat că jumătate dintre rezerviștii mobilizați se află pe front. Zvonuri privind o nouă mobilizare circulă de câteva săptămâni dar un decret oficial nu a fost semnat".

Kremlin a negat mereu că prin ofensiva dusă în Ucraina încearcă să câștige teritorii. El a susținut că, de fapt, vrea să apere populațiile rusofone și să pună puncte acestei alianțe dintre Kiev și Occident, percepută drept o amenințare de Rusia.

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski, ales personalitatea anului 2022 - de revista americană Time – a vorbit, joi, despre un ecocid – fauna Ucrainei a plătit un greu tribut odată cu moartea a mii de delfini, în Marea Naagră, în ultimele luni, din cauza războiului, a precizat liderul de la Kiev.

Așadar, revista Time l-a ales pe președintele Volodimir Zelenski omul anului 2022 pentru că a dovedit că "poate fi contagios curajul, la fel de bine ca și frica". Liderul de la Kiev este recompensat pentru că a incitat oameni și națiuni să se unească pentru a-și apăra libertatea, pentru că a amintit lumii cât de fragilă este democrația și pacea, a explicat redactorul șef al publicației americane,  Edward Felsenthal.