Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catastrofa aviatică Rio-Paris: Parchetul nu crede în vina Airbus și Air France, părțile civile sunt indignate

O parte din cabina avionului Air France care efectua zborul Rio-Paris a fost recuperată din mare, 14 iunie 2009

O parte din cabina avionului Air France care efectua zborul Rio-Paris a fost recuperată din mare, 14 iunie 2009
O parte din cabina avionului Air France care efectua zborul Rio-Paris a fost recuperată din mare, 14 iunie 2009
Sursa imaginii: 
AFP - EVARISTO SA

Procesul catastrofei aviatice după prăbușirea avionului care efectua zborul Rio-Paris s-a încheiat. Verdicul este așteptat pe 17 aprilie, anul viitor. Rechizitoriul Parchetului a trezit furia familiilor victimelor deoarece acesta este în ''imposibilitatea'' de stabili vina Airbus și Air France, companii judecate pentru omucidere din culpă. Documentul lasă să planeze vina asupra piloților, ceea ce i-a indignat profund pe urmașii victimelor. Catastrofa aviatică a avut loc pe 1 iunie 2009 și s-a soldat cu 228 de morți. 

Trei ore, atât a durat prezentarea rechizitoriului de către Parchetul din Paris. Rând pe rând, acesta a demontat toate acuzațiile care ar fi putut învinovăți Airbus și Air France pentru catastrofa aviatică petrecută pe 1 iunie 2009. Potrivit procurorilor, cele două companii, Airbus și Air France nu au nicio vină în prăbușirea avionului.  

Pentru familiile celor 228 de morți durerea și emoția fără margini sunt încă prezente. Iar ascultarea rechizitoriului le-a trezit o furie greu de descris în cuvinte. Corinne Soual și-a pierdut fiica și ginerele în acest accident aviatic.  Ea spune la microfonul RFI: ''Sunt complet destabilizată. Am impresia că am pierdut 9 săptămâni. Am impresia că încă o dată cele 228 victime au murit pentru nimic. Au murit încă o dată''.

Ophélie Toulliou și-a pierdut fratele în catastrofa aviatică. Ea este în stare de șoc după cele auzite. Nu-și revine și nu poate crede că în cele 9 săptămâni de proces a ascultat ceva diferit, a asistat parcă la un alt proces care judecă altceva.''Afirmațiile pe care le-am auzit astăzi din gura Parchetului nu sunt deloc reprezentative pentru cele 9 săptămâni de dezbatere care s-au scurs. Sunt elemente de limbaj ale Airbus și Air France pe care le-am auzit din gura Parchetului. Asta e ceea ce mă surprinde, au fost afirmațiile lor, termenii lor și este profund nedrept'', mai spune Ophélie Toulliou.

La audierea rechizitoriului a fost prezentă și sora unuia dintre piloții avionului. Sylvie Robert spune că este o ''rușine'' ca întreaga vină să cadă pe umerii piloților. ''Le-a luat 3 ore pentru a ne arăta că piloții au tras de manșă, că au făcut una sau alta, eliminând foarte rapid, în mod sistematic alți factori. Cursurile de pregătire au fost schimbate între timp, alarmele au fost schimbate, organizarea cockpitului a fost schimbată, dar este greșeala piloților dacă ascultăm rechizitoriul Parchetului'', spune Sylvie Robert la microfonul RFI.

Alain Jakubowicz este avocatul mai multor părți civile. El nu este mulțumit de ceea ce afirmă Parchetul. Nimic nu pare să repare durerea celor care au pierdut pe cineva drag în acest accident. El insistă pe faptul că Parchetul nu a făcut altceva decât să răspundă unor interese economice și că în acest fel și-a pierdut onoarea. ''Astăzi, Parchetul s-a dezonorat. Parchetul nu a făcut un rechizitoriu, Parchetul a pledat, a fost portavocea Airbus și Air France la această audiere. Parchetul nu și-a făcut treaba, nu a acționat în numele societății, așa cum trebuia să facă. Astăzi au fost interese superioare, fără îndoială economice, este o pierdere imensă. Sunt 13 ani de când aceste familii așteaptă și astăzi au avut impresia că nu au fost luați în seamă, pentru că ce ne-au spus ? Ne-au spus că este greșeala piloților. Air France a făcut tot ce trebuia, Airbus a făcut tot ce trebuia. Atunci, pentru telespectatorii sau ascultătorii care vor să mă asculte astăzi, înainte de a vă urca într-un avion Airbus, eu vă sfătuiesc să aprindeți o lumânare, pentru că astăzi suntem toți pasageri neputincioși ai zborului AF 447. Iată concluzia în această zi a procesului, dar nu s-a terminat'', crede Alain Jakubowicz.

De cealaltă parte, apărarea Airbus a cerut "aplicarea legii și numai a legii" precizând că Airbus este parte nevinovată în proces. Apărarea a cerut instanței o "decizie dificilă din punct de vedere uman, dar justificată din punct de vedere tehnic și legal", după cum scrie AFP. Avocata a mai vorbit despre lipsa unei împărțiri neclare a responsabilității în cadrul echipei de piloți."Piloții au avut informații esențiale pentru a recunoaște și identifica situația", a spus aceasta.

"Motivele pentru care echipajul nu a răspuns în mod adecvat" rămân "inexplicabile''. ''Acest lucru poate rămâne un mister, dar nu poate fi baza condamnării’’, completează avocata Simon Ndyae, care face parte din echipa de avocați Airbus.

La final reamintim că avionul care efectua cursa de la Rio de Janeiro la Paris, pe 1 iunie 2009, s-a prăbușit în largul coastelor Brazilei după ce aeronava a fost în cădere liberă 3 minute și jumătate, după cum a arătat analiza cutiilor negre. Toți cei 228 de pasageri și-au pierdut viața. Printre aceștia și o româncă.