Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Previziuni sumbre pentru 2023. Prețurile produselor alimentare vor continua să crească

Scumpirea produselor alimentare va continua și în 2023

Scumpirea produselor alimentare va continua și în 2023
Scumpirea produselor alimentare va continua și în 2023
Sursa imaginii: 
© Reuters

În Franța, prețurile alimentelor au explodat iar creșterea se va menține și anul viitor. O previziune sumbră care se explică prin inflație și prin creșterea prețurilor la materiile prime. Rezultatele provizorii date publicității de Institutul Național de Statistică arată că prețurile produselor alimentare au crescut foarte mult din cauza inflației în luna noiembrie. O creștere de două ori mai mare decât în iunie și de 24 ori mai mare decât în urmă cu un an.

Anul 2023 se anunță un an al scumpirilor dacă e să ținem seama de realitate și de modul în care instituțiile de specialitate fac previziuni pentru anul viitor. Estimările specialiștilor merg și mai departe. Prețurile alimentelor vor crește și mai mult și vor depăși costurile pentru energie. Explicațiile sunt strâns legate de scumpirea materiilor prime agricole și industriale.  

Un raport al Senatului francez notează că ''redresarea economică după 2021'' s-a confruntat cu cereri mai multe după perioade de blocaj din cauza crizei sanitare iar oferta nu a fost întotdeauna suficientă pentru a satisface aceste cereri. Se adaugă și condițiile meteo uneori extreme care au distrus o parte din culturi și au scăzut recoltele. Nu în cele din urmă, războiul din Ucraina stă la baza reducerii surselor de aprovizionare cu materii prime. Dacă ar fi să dăm doar un singur exemplu, Rusia și Ucraina reprezintă o treime din exporturile mondiale de grâu.

"Prețurile materiilor prime sunt foarte volatile, deoarece consumatorii își schimbă obiceiul de consum alimentar foarte ușor, în funcție de cantitatea disponibilă", spune Christophe Gouel, director de cercetare la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și mediu (INRAE), citat de France Info. Deci, atunci când oferta scade, nu există aproape nici o ajustare a cererii... și prețurile cresc.

Pentru ''un dolar de mâncare vândut, doar 16 cenți sunt legați de costul materialelor agricole care îl compun”, explică Christophe Gouel. "Atunci când există creșteri mari ale prețurilor la alimente, este, prin urmare, puțin probabil ca acest lucru să se datoreze doar prețurilor mai mari pentru produsele agricole".

Multe materii prime cum sunt carnea, produsele lactate, cerealele sau uleiurile vegetale au înregistrat scăderi ale prețurilor începând din această vară, în special datorită acordului privind exporturile de cereale dintre Ucraina și Rusia. Acestea nu au condus la prețuri mai mici pentru produsele de pe rafturi și asta deoarece s-a scumpit transportul și a crescut prețul de fabricație pentru anumite produse. Cauza inflației alimentare se regăsește și în prețurile la energie, a căror creștere este estimată de INSEE la 18,5% pe parcursul unui an, în luna noiembrie. Fiecare etapă a producției de alimente este consumatoare de energie. France Info dă și un exemplu. Îngrășămintele agricole sunt produse prin extracția azotului, care necesită gaz. Serele care găzduiesc o parte din producție trebuie încălzite. Produsele trebuie adesea să fie gătite sau pasteurizate, ceea ce necesită atingerea unor temperaturi ridicate. Iar ambalajul este produs de mașini alimentate cu energie electrică.

Să mai adăugăm la toate acestea și ambalajele produselor care și acestea la rândul lor s-au scumpit. Astfel vom avea o imagine și mai clară a modului în care au crescut și vor mai crește bugetele pentru alimente. 

Reamintim că în această perioadă în Franța au loc negocieri între producători și distribuitori, negocieri care au loc o singură dată pe an și care se vor finaliza în februarie 2023. Aceste discuții care nu se anunță deloc simple vor conduce la alte scumpiri care se vor regăsi pe rafturile magazinelor, indiferent de mărimea acestora, și anul viitor.