Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este traficantul de arme Viktor Bout dat la schimb pentru baschetbalista Brittney Griner?

rusul_viktor_bout_intra_intr-o_sala_de_tribunal_bangkok_august_2010.webp

Rusul Viktor Bout intra într-o sala de tribunal, Bangkok, august 2010.
Rusul Viktor Bout intra într-o sala de tribunal, Bangkok, august 2010.
Sursa imaginii: 
Reuters / Sukree Sukplang

Considerat, mult timp, drept cel mai mare traficant de arme din lume, condamnat în 2012, în Statele Unite, la 25 de ani de închisoare, Viktor Bout a fost dat la schimb, joi, pentru baschetbalista americană Brittney Griner, ce era întemnițată în Rusia, acuzată de trafic de droguri. Un schimb de deținuți realizat între Moscova și Wasgington, joi, 8 decembrie.

La 10 ani după ce a fost condamnat de justiția americană, rusul Viktor Bout a fost dat la schimb pentru baschetbalista americană, condamnată în Rusia la 9 ani de închisoare.

Iar fostul soldat Paul Whelan, care se află închis într-o tabără "cu regim sever", din Rusia, nu a fost eliberat. El a fost condamnat la 16 ani de detenție pentru spionaj.

Născut în 1967, la Dușanbe, actuala capitală a Tadjikistanului, Viktor Anatolievici Bout este fiul unui mecanic și a unei contabile.

A studiat la Institutul Militar din Moscova unde erau formați viitorii agenți ai Direcției generale de informații militare.

Poliglot, el a lucrat ca ofițer în aviația rusă. Prima misiune, în 1987, a fost în Mozambic, pentru 2 ani. Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice decide, la fel ca mulți compatrioți, să demisioneze din armată.

A fost momentul în care și-a creat o societate de import de bunuri alimentare.

În 1993 s-a stabilit în Belgia, unde a creat o nouă societate, cu un amic.  Își cumpără primul avion destinat transportui militar iar primul contract a fost încheiat cu Angola.

Din Bruxelles, Viktor Bout a pleacat și s-a instalat în Emiratele Arabe Unite. Flota de avioane a tot crescut iar vânzările de arme s-au extins către fostele state sovietice, dar și către state aflate sub embargo. Si-a concentrat afacerile în special în Africa – Sierra Leone, Angola, Rwanda, Congo dar s-a extins și în Sri Lanka, Columbia, Filipine, Afganistan.

Unul dintre aparatele sale a fost interceptat în august 1995 de talibani și i-au trebuit un an de negocieri pentru ca cei 3 piloți și avionul care transporta 30 de tone de muniție să reușească să revină în Emiratele Arabe Unite.

Viktor Bout a negat mereu că a lucrat cu talibanii ori cu al-Qaïda, chiar dacă documente CIA afirmau contrariul.

Practic, el a continuat să transporte produse alimentare pentru a-și justifica prezența avioanelor în diverse puncte ale globului. Dar, vânzările de blindate, tancuri și muniție i-au asigurat averea.

El este cel care l-a ajutat pe Mobutu Sese Seko să părăsească Zairul pe care l-a condus timp de 31 de ani.

În 1994, tot el ajuta armata franceză și transporta militari  francezi dar s-a implicat și în transporturi pentru Programul Alimentar Mondial.

La începutul anilor 2000, numele său apare tot mai frecvent în documentele serviciilor de informații occidentale. O prezență care îl obligă să își facă bagajele și să revină în Rusia.

În 2003, avioanele sale ajută militarii americani din Irak dar și din Afganistan. În decembrie 2004, ajută ONU, după teribilul tsunami care a lovit mai multe state aflate la Oceanul Indian.

Acesta a fost momentul în care CIA a emis pe numele său un mandat de arestare internațională.

A fost prins de abia în 2008, în Thaïlanda, când, agenți antidrog americani s-au dat drept mercenari ai FARC –considerată drept grupare teroristă de Statele Unite. Un acord a fost semnat pentru livrări de arme și de muniție. Polițiștii thailandezi l-au reținut dar a fost extrădat, în 2010, în Statele Unite.

Extrădarea a fost considerată ilegală de Moscova, care, a cerut eliberarea traficantului.

Dar, a fost condamnat de un Tribunal federal din New York la 25 de ani de închisoare pentru trafic de arme cu FARC-ul columbian. Era cea mai mică pedeapsă pentru acuzațiile ce i-au fost aduse. Viktor Bout și-a susținut mereu nevinovăția.

Acum, întoarcerea sa în Rusia va aduce bucuria celor mai înalte sfere de la Kremlin, comentează AFP, în timp ce pentru justiția americană și internațională reprezintă un adevărat eșec.

Considerat drept cel mai mare traficant de arme din lume, el a inspirat, chiar, personajul interpretat de actorul Nicolas Cage în filmul Lord of War (din 2005).