Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Școlile se pregătesc pentru eventuale pene de curent, sindicatele acuză o ''improvizație''

Pap Ndiaye, ministrul Educației Naționale din Franța

Pap Ndiaye, ministrul Educației Naționale din Franța
Pap Ndiaye, ministrul Educației Naționale din Franța
Sursa imaginii: 
AFP - EMMANUEL DUNAND

În Franța autoritățile pregătesc populația și instituțiile pentru eventualele pene de curent care ar putea apărea în următoarele săptămâni sau luni. Școlile vor fi închise în caz de oprire a curentului iar cantinele vor fi nevoite să se adapteze acestor condiții. Sindicatele sunt nemulțumite de anunțurile ministrului Educației din Franța și spun că retrăiesc improvizația din perioada gestionării crizei sanitare. 

Ministrul Educației Naționale, Pap Ndiaye a explicat pe larg ce se va întâmpla în cazul ipotetic, spune el, al producerii unor pene de curent. Părinții, personalul didactic și colectivitățile teritoriale vor trebuie să adopte ceea ce Pap Ndiaye numește eco-gesturi. Acestea vor fi publicate, spune el, fără a intra în detalii, dar toate fac parte din planul de sobrietate energetică pe care Franța îl traversează de câteva săptămâni. ''Vom publica o serie de gesturi care sunt gesturi de economie de energie, pregătim afișe pentru a sensibiliza elevii la aceste chestiuni. Avem și programe de sensibilizare a elevilor în legătură cu chestiuni mai generale, cum sunt cele despre schimbările climatice, despre biodiversitate, avem instituții care sunt angajate în demersuri care țin de energia verde'', spune ministrul Educației Naționale, Pap Ndiaye la France Info. 

Rețeaua de Transport de Electricitate, RTE, a anunțat că eventualele decuplări de la rețea vor avea loc în perioadele de vârf, 8.00-13.00 și 18.00-20.00, și nu vor dura mai mult de două ore. Numai că de la 8.00 la 12.00 sunt cursuri în toate școlile ceea ce înseamnă că nu se va putea desfășura programul obișnuit. Cu o zi înainte, elevii și părinții vor ști ce școli nu vor avea curent electric. Și de aici încolo va trebui pusă la punct o adevărată organizare astfel încât părinții să aibă cu cine să-și lase copiii.

Vor exista și excepții. Școlile aflate în vecinătatea instituțiilor considerate prioritare cum sunt spitalele, pompierii, poliția, jandarmeria vor fi deschise și vor putea să-i primească și pe copiii ai căror părinți lucrează în astfel de domenii, așa cum s-a întâmplat și în pandemie; ''Un anumit număr de școli care sunt situate în vecinătatea unor structuri prioritare cum sunt de exemplu în apropierea unui spital, aceste școli nu vor avea curentul tăiat'', spune ministrul Educației, Pap Ndiaye într-un interviu pentru France Info.

În general, școlile nu se numără printre marii consumatori de electricitate spune ministrul Pap Ndiaye, cu excepția poate a liceelor tehnologice care au anumite activități legate de profil ce presupun un consum mai mare de curent.

Executivul a trimis o circulară prefecților prin care aceștia vor pregăti populația, instituțiile și întreprinderile pentru situația în care vor fi decuplări de la rețeaua de energie electrică.

Și aici intră cantinele școlare care aparțin de colectivitățile teritoriale. Nu sunt răspunsuri foarte exacte despre cum vor funcționa acestea, dacă elevii vor avea sau nu masa asigurată. Sindicatele din educație sunt nemulțumite și spun că sunt îngrijorate."Simțim că retrăim improvizația pe care am simțit-o în perioada Covidului. Informațiile ajung fără să fi fost prelucrate și ridică multe întrebări”, cum ar fi ''modalitățile de informare a familiilor”, a reacționat pentru AFP Stéphane Crochet, secretar general al Unsa."Trăim exact același lucru ca în timpul COVID-ului", adăugă Sophie Venetian reprezentanta SneS-FSU. Există un amestec de ''surpriză și furie''.

Pentru prima oară în ultimii 42 de ani, Franța se găsește în situația de a importa electricitate, și asta pentru că producție de energie nucleară este scăzută din cauza programelor de întreținere a reactoarelor care nu s-au terminat sau din cauza coroziunii. EDF, Electricité de France, a anunțat că încă trei reactoare vor fi repuse în funcțiune, ceea ce înseamnă că are 40 de reactoare care produc energie din totalul de 56.

RTE și distribuitorul de energie electrică Enedis au anunțat un exercițiu la nivel național la care participă și prefecturile, pentru a testa procedurile și modul de comunicare în caz de decuplare de la rețeaua de electrictate. Populația nu va fi afectată de aceste exercițiu. Se vor simula pe calculator mai multe scenarii posibile. Reamintim că o aplicație care arată consumul de electricitate din Franța este la dispoziția consumatorilor și că la televiziunea publică se prezintă în fiecare zi un buletin care arată pe culori, cât este consumul la nivel național pe baza unui indicator care se numește eco-watt.

În noiembrie, în Franța, consumul de electricitate a scăzut cu 10% iar pentru următoarele zile eco-wattul se anunță verde, ceea ce înseamnă că vom avea un consum normal la nível național. Aseară câteva cartiere pariziene au rămas pe întuneric. RTE a ținut să-i liniștească pe consumatori explicând că a fost vorba despre o avarie.