Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După eliberarea jucătoarei de baschet, Brittney Griner un alt american deținut în Rusia îi cere președintelui Joe Biden să-l aducă acasă

Paul Whelan ascultând verdictul din procesul său, Moscova, 15 iunie 2020

Paul Whelan ascultând verdictul din procesul său, Moscova, 15 iunie 2020
Paul Whelan ascultând verdictul din procesul său, Moscova, 15 iunie 2020
Sursa imaginii: 
REUTERS

Schimbul de prizonieri dintre Statele Unite ale Americii și Rusia care a avut loc ieri a făcut înconjurul planetei. Baschetbalista americană Brittney Griner a fost eliberată din Rusia în schimbul lui Viktor Bout, un traficant de arme, care era în detenție în Statele Unite ale Americii. În Rusia mai este un american în detenție. Ar fi putut să fie și el inclus în acest schimb de prizonieri? De ce nu a fost el în locul jucătoarei de baschet ? Iată întrebări care ne duc în multe zone de urmbră ale acestui schimb de prizonieri, demn de un film american. 

Numele lui Paul Whelan. Este un fost pușcaș american, de 52 de ani, care a lucrat în domeniul securității și care este acuzat de spionaj. El a fost arestat în decembrie 2018 iar în 2020 a fost condamnat în Rusia la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Paul Whelan a aflat de eliberarea jucătoarei de baschet Brittney Griner și s-a bucurat pentru ea și pentru familia sa. În același timp, s-a arătat și puțin dezamăgit pentru faptul că administrația americană nu a făcut mai mult pentru a-l aduce și pe el acasă.

Postul american de televiziune CNN a difuzat o înregistrare cu Paul Whelan de la locul său de detenție din Rusia în care îl roagă pe președintele Joe Biden să-l aducă acasă. Colegul nostru de la RFI care este corespondent în Statele Unite ale Americii spune că este posibil ca declarația lui Paul Whelan să nu fi fost dată în condiții care i-ar fi permis acestuia să vorbească liber.

''Aș spune, dacă un mesaj ar putea ajunge la președintele Biden, că aceasta este o situație precară care trebuie rezolvată rapid. Și sper că el și administrația sa vor face tot ce pot pentru a mă aduce acasă, indiferent de ceea ce trebuie să plătească în acest moment'', se aude spunând în înregistrare Paul Whelan.

În Statele Unite ale Americii au fost întrebări legate de soarta lui Paul Whelan deținut în Rusia. Lucrurile nu sunt foarte clare iar comentariile continuă. O parte din opoziția republicană acuză administrația Biden că a ales să aducă acasă o vedetă sportivă și că a abandonat un fost soldat american. La rândul său, Casa Albă dă asigurări și spune că nu renunță și că eforturile de a-l aduce pe Paul Whelan pe pământ american continuă.

"Ne străduim foarte mult să-l aducem pe domnul Whelan acasă. Scopul a fost întotdeauna să-i aducem pe amândoi acasă. Nu am putut să facem asta. Acesta a fost acordul pe care l-am putut încheia și acesta a fost momentul să-l facem. Și am înțeles că alegerea a fost să aducem un american acasă sau să nu aducem niciunul. A fost important pentru noi să aducem înapoi cel puțin unul și am reușit să facem acest lucru'', spune John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Pe de altă parte, președintele Rusiei, Vladimir Putin a anunțat că și alte schimburi de prizonieri sunt ''posibile''. ''Contactele sunt în curs de desfășurare la nivel de informații, nu s-au oprit niciodată. Sunt posibile alte schimburi? Da, orice este posibil", a declarat Vladimir Putin în cadrul unei conferințe de presă în marja unui summit regional care are loc în capitala Kârgâzstanului. Conform AFP, americanii și rușii se acuză reciproc că își dețin cetățenii în scopuri politice.

Ieri, jucătoarea de baschet Brittney Griner acuzată de posesie de droguri și condamnată la 9 ani de închisoare în Rusia pentru trafic de droguri a fost eliberată într-un schimb de prizonieri cu Viktor Bout, traficant de arme numit și ''negustorul morții'' deținut în Statele Unite. După eliberare, președintele Joe Biden vorbit cu sportiva la telefon și s-a asigurat că este bine.

''Ea este în siguranță. Este în avion. Este în drum spre casă. După luni de detenție nedreaptă în Rusia, în circumstanțe intolerabile, Britney se întoarce așa cum ar fi trebuit să fie întotdeauna. Este o zi în care am muncit din greu de mult timp. Nu am încetat niciodată să insistăm pentru eliberarea sa, în ciuda dificultăților dintr-o negociere intensă. Și vreau să mulțumesc tuturor oficialilor din administrația mea care au lucrat neobosit pentru a asigura eliberarea sa. De asemenea, vreau să mulțumesc Emiratelor Arabe Unite pentru că ne-au ajutat să-i facilităm întoarcerea, pentru că acolo a aterizat. Ultimele luni au fost un iad viu pentru Brittney, pentru Cherelle, pentru toate familiile lor și pentru toți colegii ei de echipă de acasă. Oamenii din întreaga țară au aflat despre povestea lui Brittney și au pledat pentru eliberarea sa în timpul acestui calvar teribil. Și știe că sprijinul înseamnă mult pentru familia sa'', a spus președintele Joe Biden. 

Între timp, jucătoarea de baschet Brittney Griner, de 32 de ani, a ajuns acasă, la San Antonio, în Texas. Nu au fost ceremonii și nici declarații.