Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China renunță la aplicația mobilă anti-Covid

Persoane care utilizează aplicația anti-Covid pentru a se putea testa, Shanghai, 16 martie 2022

Persoane care utilizează aplicația anti-Covid pentru a se putea testa, Shanghai, 16 martie 2022
Persoane care utilizează aplicația anti-Covid pentru a se putea testa, Shanghai, 16 martie 2022
Sursa imaginii: 
© AFP - Hector Retamal

China a anunțat anularea aplicației anti-Covid care urmărea deplasarea populației dintr-un loc în altul. Decizia face parte din strategia de relaxare a măsurilor de protecție împotriva Covid-19, o etapă importantă făcută de autorități în ceea ce privește politica ''zero Covid''.

De la începutul pandemiei, China a cunoscut cele mai dure măsuri împotriva Covid-19, perioade lungi de carantină, testarea masivă a populației, verificarea rezidenților prin intermediul aplicației mobile anti-Covid. După numai o zi, Hong Kong a anunțat aceeași decizie de renunțare a folosirii acestei aplicații precum și reducerea măsurilor de restricție.

Aplicația chineză anti-Covid înregistra deplăsările populației în centre comerciale, hoteluri, restaurante, locuințe și localități în ultimele 7 zile cu scopul de a identifica în cel mai scurt timp pericolul de contaminare. China traversează un moment în care numărul de cazuri de contaminare pare să explodeze, după ce mai multe măsuri au fost relaxate. Testele PCR nu mai sunt obligatorii iar informarea autorităților după un autotest pozitiv este tot mai rară.

Executivul a anunțat și renunțarea la carantina pe scară larga la apariția unui caz de îmbolnăvire și plasarea celor contaminați în centre. Aceste măsuri au fost îndelung criticate și au trezit revolta chinezilor care au ieșit în stradă. Ministerul Sănătății din China a anunțat la începutul săptămânii aproape 9.000 de cazuri de contaminare. Medicii infecționiști cred că această cifră nu corespunde realității, populația se testează tot mai puțin și că statisticile nu sunt relevante.

Una dintre cele mai respectate figuri din China în lupta împotriva Covid, specialistul în boli respiratorii Zhong Nanshan, a declarat că varianta Omicron se "răspândește rapid" în țară. Până săptămâna trecută, majoritatea chinezilor nu știau pe nimeni din jurul lor care a avut vreodată Covid. Dar, în ultimele zile, s-a întâmplat foarte brusc contrariul, în special la Beijing, precizează AFP. Aplicația națională anti-Covid a funcționat în paralel cu alte aplicații locale, care continuă sa fie utilizate pentru accesul în restaurante, magazine și clădiri.

Rețelele sociale s-au umplut de mesaje prin care chinezii și-au exprimat bucuria față de anularea aplicației naționale anti-Covid. "Ciao, ciao! Toate acestea semnalează sfârșitul unei ere” a scris un utilizator. Un altul a scris’’Drum bun!’’ și mesajul că speră ca toate aplicațiile locale să dispară în scurt timp.

Rămâne întrebarea pentru mulți chinezi ce se va întâmpla cu datele adunate de aceste aplicații și mai ales dacă și în ce scop vor fi folosite."Aplicația ar putea dispărea, dar datele sunt încă acolo", spune analista Kendra Schaefer, specialistă pe această temă la firma din Beijing Trivium China, citată de AFP.

De la anunțarea restricțiilor, s-a observat o creștere anumărului e călătorii. Numărul de zboruri pe cele două aeroporturi principale din Beijing ar trebui, astfel,''în viitorul apropiat” să ajungă la 70% din ceea ce era în 2019, a declarat luni televiziunea publică CCTV.