Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron, primit cu șampanie și foie gras de militarii de pe portavionul Charles de Gaulle

Emmanuel Macron, în fața militarilor de la bordul portavionului Charles de Gaulle

Emmanuel Macron, în fața militarilor de la bordul portavionului Charles de Gaulle
Emmanuel Macron, în fața militarilor de la bordul portavionului Charles de Gaulle
Sursa imaginii: 
Palatul Élysée

A devenit o tradiție ca președintele să fie alături de trupele franceze înainte de Crăciun, o tradiție reluată după 2020 și 2021, ani în care pandemia de Covid-19 nu a mai permis acest lucru. De această dată, Emmanuel Macron a ales portavionul Charles de Gaulle, o mândrie a armatei franceze, simbol al puterii și tradiției militare franceze. Abia sosit la bordul acestui colos din oțel, Emmanuel Macron a îmbrăcat bluzonul albastru al Marinei Naționale, bluzon cu ecusonul pe care era scris ''Emmanuel Macron, președintele Republicii''

Franța este o națiune puternică, cu o armată mare, capabilă să se apare și să colaboreze cu aliații săi în diferite operațiuni. Acesta a fost mesajul pe care președintele Franței, Emmanuel Macron l-a transmis celor mai bine de 3.000 de militari aflați la bordul portavionului Charles de Gaulle. Liderul de la Élysée i-a felicitat pe militari pentru profesionalism într-un context special, cel al războiului din Ucraina, care ne-a arătat tuturor cât de fragilă poate fi pacea pe continentul european.

Mesajele din discursul liderului de la Élysée, puternice având în vedere contextul internațional, au transmis încredere militarilor. Emmanuel Macron a vorbit despre profesionalismul soldaților francezi din trupele NATO de pe flancul estic al alianței care s-au confruntat cu un ''comportament uneori neprietenos în timpul diferitelor interacțiuni cu aeronavele și navele rusești''.

Înainte de a traversa Canalului Suez și intrarea în Marea Roșie, portavionul cu propulsie nucleară Charles de Gaulle a participat la apărarea flancului estic al NATO, pe fondul războiului din Ucraina, cu zboruri de recunoaștere. De menționat că portavionul cu propulsie nucleară Charles de Gaulle este singurul de acest fel din Uniunea Europeană. Navele rusești se apropiau în mod regulat de portavionul Charles de Gaulle, uneori foarte aproape, cu riscul de a împiedica manipularea aeronavelor.

''Misiuni îndeplinite, misiuni de patrulare, zboruri pentru a întări pozițiile de apărare ale NATO în estul Europei, în vecinătatea Ucrainei în război. Participarea dumneavoastra la operațiunile de luptă împotriva terorismului din Siria amintesc lumii că rezoluția și capacitatea noastră de a lupta în coaliție rămân intacte. Aceasta a permis să arate competitorilor prezenți în regiune că trebuie să țină cont de Franța și vă felicit pentru profesionalismul de care ați dat dovadă în timpul diferitelor interacțiuni cu aeronavele și navele rusești, cu un comportament uneori neprietenos'', a spus Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron este și șeful armatei. El i-a omagiat pe soldațiii și marinarii francezi în lupta împotriva terorismului. Portavionul Charles de Gaulle este implicat și în lupta coaliției internaționale împotriva mișcării jihadiste Stat Islamic în Siria și Irak. Aliații pot conta pe sprijinul Franței în zonele de interes strategic. ''Desfășurarea grupului aeronaval în Marea Roșie și în Oceanul Indian până în India va fi ilustrarea capacității noastre în zonele de interes strategic. Aliații noștri vor fi și aici alături de noi, dar tinând întotdeauna la autonomia noastră de apreciere, cântărind noi înșine toate escaladele'', a mai precizat Emmanuel Macron.

După discurs a urmat masa tradițioanală de Crăciun. Emmanuel Macron a cinat alături de 140 de membri ai echipajului. Să răsfoim puțin meniul: foie gras cu pain d’épice, pește și risotto, înghețată și bineînțeles șampanie.

AFP notează că în ultima perioadă Emmanuel Macron și-a rafinat imaginea de lider european, în fața mai puțin experimentatului și mult prea discretului Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Amintim aici recentele participări în plan extern ale liderului de la Élysée, și anume G20, vizita de stat din Statele Unite ale Americii și nu în ultimul rând Cupa Mondială la fotbal din Qatar unde a fost prezent de două ori, la meciurile Franței din semifinală și finală. Imaginile cu Emmanuel Macron sărind de bucurie ori de câte ori Franța înscria un gol și mai ales imaginile în care i-a consolat pe fotbaliștii echipei naționale a Franței după pierderea finalei, au făcut înconjurul planetei.

Acum, Emmanuel Macron este în Iordania, țară care găzduiește un sommet la participă reprezentanți ai actorilor cheie din Orientul Mijlociu, inclusiv Iran și Arabia Saudită, în încercarea de a dezamorsa crizele din regiune.