Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pentru Crăciun, alegeți mai degrabă un brad natural ori unul artificial?

din_mai_bine_de_6_milioane_de_brazi_vanduti_anual_in_franta_aproape_90_sunt_naturali_iar_88_sunt, dupa sarbatori, reciclati.

Din mai bine de 6 milioane de brazi vânduti anual în Franta, aproape 90% sunt naturali iar 88% sunt, dupa sarbatori, reciclati.
Din mai bine de 6 milioane de brazi vânduti anual în Franta, aproape 90% sunt naturali iar 88% sunt, dupa sarbatori, reciclati.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Francezii optează, în proporție covârșitoare, aproape 90%, pentru un brad natural, arată un studiu recent. Din cei mai bine de 6 milioane de brazi vânduți în 2021, 5,9 milioane au fost naturali.

Odată cu restricțiile din ultimii ani, mulți sunt cei care au trecut de la un brad artificial la unul natural, au observat asociațiile de producători.

Iar odată sărbătorile de sfârșit de an încheiate, 88% dintre cumpărători doresc ca brazii să fie reciclați și îl depun într-un punct special de colectare, ori, îl replantează.

Comunitățile locale se implică și ele și recuperează brazii pentru a-i transforma în combustibil ori îi va refolosi pentru viitoare plantații.

În plus, 68 % dintre consumatori spun că își doresc un brad francez și cumpără local.

Mai mult ca niciodată, francezii se gândesc cum să rămână ecologici, să aleagă local, să nu susțină filiera brazilor aduși din afara Franței, dar nici să nu provină din marile suprafețe comerciale.

La nord de Nantes, Joué-sur-Erdre un producător local lasă doritorii să vină să își taie singuri bradul pe care și-l doresc de Crăciun.

Brazi se regăsesc aici pe 5 hectare. Sunt 15.000 de brazi, de toate mărimile. Cel mai înalt are 4 metri.

Mélodie și Victor caută aici perla rară. După mulți ani, ei au decis să renunțe la bradul în plastic și doresc să cumpere local. Pentru ei, este mai ușor să cumpere de aici decât dintr-un supermarket. În plus, adoră faptul că și-l pot tăia singuri, păstrează, astfel, atmosfera de Crăciun.

Odată ales, urmează puțină muncă fizică pentru a tăia frumusețea aleasă. Dar, după un pic de efort, bucuria va fi și mai mare odată ce bradul va fi în casă, decorat.

Aurore și Mathieu sunt deja obișnuiții pepinierei. În ultimii 3 ani ei și-au ales bradul de Crăciun din această pepinieră. Le place faptul că este o activitate pe care o pot face în familie, bărbații fac un mic efort pentru a-l tăia și transporta până în salon dar, apoi, bucuria este de a-l împodobi, tot în familie.

La doar câteva zile înainte de Crăciun, doar în această pepinieră s-au vândut 5.000 de brazi de toate mărimile.