
Special Paris
Baletul Operei Naționale din Ucraina este la Paris, o premieră de la începutul războiului
Baletul Operei Naționale din Ucraina este la Paris pe scena Teatrului Champs Élysées pentru 17 reprezentații

E greu să dansezi pe timp de război. E greu să faci în așa fel încât arta spectacolului să reziste. Balerinii ucraineni nu au condiții să repete, sălile sunt de cele mai multe ori neîncălzite iar electricitatea lipsește perioade lungi. Poate de aceea baletul Giselle în interpretarea Baletului Operei din Kiev transmite acum, la Paris, infinit mai multă emoție decât un spectacol obișnuit.
Vony Sarfati este producătoare acestui spectacol. De doi ani încearcă să-i aducă pe balerinii ucraineni la Paris. Acum a reușit. Însă orchestra este reprezentată doar de dirijor. A fost complicat pentru instrumentiști să facă deplasarea, mai ales că sunt mulți bărbați în orchestră iar interdicțiile pe timp de război sunt multe. Cu toate acestea, mesajul pe care îl transmit balerinii este extrem de puternic și depășește granițele dansului lor, după cum spune la microfonul RFI, Vony Sarfati, producatoarea spectacolului: ''Suntem cu toții stupefiați de această forță pe care o poartă în ei, o dorință de a-și apăra cultura, o dorință de a arăta mai mult ca niciodată că sunt în picioare, că au într-adevăr o misiune, cultura este în pericol în acest moment în Ucraina, multe opere de artă au fost jefuite, dar au o dorință de a arăta cu orice preț că spectacolele trăiesc. Cultura este un instrument extrem de important pentru apărarea identității lor. Este într-adevăr ceva pe care îl poartă în ei și este un mesaj pe care îl poartă în Franța și atunci când sunt pe scenă este o emoție absolut incredibilă. Este bineînțeles, o prestație artistică, Giselle, acest spectacol romantic, sublim, un balet jucat de milioane de ori în lumea întreagă de mai bine de un secol care fascinează, dar este mai mult decât atât, este o emoție, este un mesaj foarte puternic care trece dincolo de dansul lor''.
Baletul Operei Naționale din Ucraina ar fi trebuit să interpreteze ''Spărgătorul de nuci'' de Ceaikovski, dar interdicția de a avea un repertoriu rusesc nu a făcut excepție. Așa s-a ajuns la Giselle, un balet romantic francez, în două acte, compus de Adolphe Adam.