Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19: SUA, Japonia, India şi anumite state UE impun restricţii călătorilor veniţi din China

china.jpg

Pasageri pe aeroportul din Beijing, 13 decembrie 2022.
Pasageri pe aeroportul din Beijing, 13 decembrie 2022.
Sursa imaginii: 
NG HAN GUAN / AP

Relaxarea bruscă a măsurilor anti-Covid din China şi abandonarea politicii «zero Covid» a împins mii de chinezi spre zborurile internaţionale. Dornici să voiajeze după practic trei ani de restricţii drastice, chinezii sunt acum în vizorul autorităţilor din mai multe ţări din lume. De teamă să nu aducă noi tulpine de coronaviruşi, SUA, Japonia, India, Taïwan dar şi ţări europene precum Italia au decis să impună măsuri de control călătorilor veniţi din China.

Americanii sunt ultimii de pe lista celor care au decis să-i pună pe chinezi sub control sanitar. După India, Japonia şi Italia, miercuri a venit rândul SUA să le impună călătorilor veniţi din China, începând cu 5 ianuarie, dovada unui test recent anti-Covid negativ.

La Paris, preşedintele Emmanuel Macron a cerut miercuri seara «guvernului să reflecteze la măsuri adaptate pentru a-i proteja pe francezi». Propuneri în acest sens urmează să fie făcute în următoarele zile după ce executivul francez va analiza evoluţia situaţiei din China.

Potrivit legii franceze de excepţie instaurată pentru a combate epidemia de Covid, călătorii nu mai au actualmente nicio restricţie de intrare în Franţa, indiferent de ţara din care vin. Textul dă însă posibilitatea guvernului să impună, până în data de 31 ianuarie, prezentarea unui test negativ înainte de intrarea pe teritoriul francez oricărei persoane de peste 12 ani.

La Bruxelles, Comisia europeană a convocat joi o reuniune pentru a lua în discuţie «posibile măsuri pentru a coordona poziţiile statelor UE în faţa exploziei de cazuri de Covid în China».

Teama este ca persoane contaminate sosite din China, unde cazurile se numără în sute de milioane, să nu aducă vreo tulpină necunoscută, eventual mai contagioasă sau mai virulentă decât precedentele. Problema este că, contrar recomandărilor OMS – Organizaţia mondială a Sănătăţii – China nu practică secvenţierea cazurilor pozitive deci este în imposibilitatea de a vedea ce tulpine circulă în ţară. De asemenea, autorităţile de la Beijing au decis zilele trecute să renunţe la publicarea numărului de cazuri noi descoperite acestea fiind prea numeroase. Medii de informare anglofone evocă cifra de 250 de milioane de persoane infectate din întâi decembrie încoace, adică practic 20% din populaţia ţării.

Ca să poată ridica restricţiile impuse populaţiei în ultimii trrei ani, serviciile sanitare chineze au decis să nu mai considere Covid-19 ca pe o pneumonie ci ca pe o simplă boală contagioasă, deci mai puţin periculoasă şi care nu mai necesită carantine.