Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce se schimbă în Franța de la 1 ianuarie? Crește salariul minim, se elimină subvenția pentru combustibili, prezervative gratuite până la 26 de ani

Schimbări care intră în vigoare în Franța de la 1 ianuarie 2023

Schimbări care intră în vigoare în Franța de la 1 ianuarie 2023
Schimbări care intră în vigoare în Franța de la 1 ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
Ministère de la Transition écologique et de la Cohésion des territoires, Ministère de la Transition énergétique

În Franța, noul an aduce o serie de schimbări în special pe plan economic. Cele mai importante sunt: eliminarea subvenției pentru combustibili și înlocuirea acesteia cu un cec de 100 de euro pentru cei cu venituri modeste, creșterea salariului minim și prezervative gratuite, direct de la farmacie, pentru tineri, până la 26 de ani.

Facem un tur de orizont și vedem ce se schimbă de la 1 ianuarie în Franța.

Una dintre cele mai importante schimbări se referă la eliminarea subvenției acordate de stat pentru combustibili. Guvernul a decis să înlocuiască acest ajutor acordat până acum pentru întreaga populație cu măsuri țintite pentru cei care au nevoie de sprijin. Peste 10 milioane de francezi cu venituri modeste care sunt nevoiți să se deplaseze cu mașina la serviciu vor beneficia de un cec de 100 de euro pentru combustibili. O familie cu venituri reduse care are două mașini va avea două cecuri de 200 de euro, în total. Efortul bugetar din partea statului este de aproximativ un miliard de euro.

Tot de la 1 ianuarie crește salariul minim în Franța cu 24 de euro. Valoarea acestui va fi de 1.353 de euro net pe lună. O altă schimbare se referă la gratuitatea prezervativelor până la 26 de ani. Tinerii vor putea obține gratuit prezervative, direct de la farmacie, de la 1 ianuarie.

Crește și bonusul ecologic pentru cei care vor să-și cumpere o mașină electrică, dar au venituri reduse. Valoarea acestui bonus este de 7.000 de euro. Francezii care vor împărți mașina cu alte persoane pe anumite trasee, mai lungi sau mai scurte dacă sunt zilnice, vor beneficia de un cec care se numește primă de covoiturage în valoare de 100 de euro. La Paris și în întreaga regiune pariziană, crește cu 12% abonamentul lunar pentru transportul în comun de la 1 ianuarie. Va costa 84,10 euro iar o călătorie cu metroul va costa 2,10 euro.

Subvențiile care se acordau până acum pentru achizitionarea de centrale care funcționează pe bază de gaz nu vor mai putea fi folosite pentru cumpărarea acestora, chiar dacă este vorba de centrale cu performanță energetică foarte ridicată.