Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Charlie Hebdo» publică un număr special cu caricaturi despre regimul molahilor din Iran

charlie.jpg

Fotografie a articolului din Le Monde consacrat numàrului special din Charlie Hebdo consacrat revoltei din Iran.
Fotografie a articolului din Le Monde consacrat numàrului special din Charlie Hebdo consacrat revoltei din Iran.
Sursa imaginii: 
RFI

«Desenatorii din lumea întreagă dau o mamă de bătaie molahilor». Sub acest titlu de pe copertă, revista satirică franceză «Charlie Hebdo» publică un număr special consacrat regimului de la Teheran. Numărul special în sprijinul revoltei iranienelor şi iranienilor apare, practic, 8 ani după atentatul islamist din 7 ianuarie 2015 în urma căruia o mare parte din redacţia publicaţiei a fost ucisă de doi terorişti.

Coperta acestui număr special «Charlie Hebdo» este realizată de Riss. Directorul publicaţiei satirice a desenat o femeie goală, zâmbitoare şi cu picioarele deschise în faţa unui şir de molahi care intră unul câte unul în vaginul ei. Titlul desenului aduce aminte de o foarte cunoscută înjurătură românească: «Molahilor, întorceţi-vă de unde aţi venit».

În editorialul pe care tot el îl semnează, Riss aminteşte că «motivele pentru care au fost asasinaţi acum 8 ani desenatorii şi redactorii de la Charlie sunt, din păcate, mai departe de actualitate. Cei care refuză să se supună dictatelor religiilor riscă să plătească cu viaţă. Opt ani mai târziu, intoleranţa religioasă nu şi-a spus ultimul cuvânt. Ea îşi continuă acţiunea în ciuda protestelor internaţionale» mai scrie Riss.

 

 

Desenele publicate în acest număr special – vreo 35 la număr – provin dintr-un lot de peste 300 trimise de desenatori din lumea întreagă – Olanda, Turcia, Franţa, Italia, şamd. Această selecţie este rezultatul unui concurs internaţional lansat la începutul lui decembrie de «Charlie Hebdo» şi intitulat «Afară cu molahii». Desenele trebuiau să fie «amuzante şi rele la adresa ayatollahului Ali Khamenei», ghidul suprem iranian. Rezultatul este pe măsură. Multe desene sunt cu femei care îl batjocoresc sau chiar ucid pe ayatollah. Altele sunt cu tentă sexuală. In fine, tematica spânzurătorii revine adesea, semn că represiunea – inclusiv prin condamnare la moarte prin spânzurare – contra manifestanţilor i-a marcat pe mulţi dintre autori. Reamintim, mişcarea de protest din Iran a făcut déjà peste 500 de morţi în doar 4 luni.

Cum notează Le Monde, acest al 1589-lea număr al lui «Charlie Hebdo» este, ca de obicei, «provocator, ireverenţios, anticlerical şi critic vizavi de integrismul religios». O descriere pe care directorul publicaţiei o asumă pe deplin. «Desenele pe care le publicăm provin de pe întreg mapamondul, demonstrând astfel dimensiunea universală a caricaturii şi a ataşamentului la libertate în faţa arbitrarului religios» conchide Riss.

Cum era de aşteptat, regimul molahilor a reacţionat virulent la apariţia acestui număr special «Charlie Hebdo». Pe reţeaua Twitter, ministrul iranian de externe a denunţat «un act insultător şi indecent al unei publicaţii franceze care publică caricaturi contra autorităţii religioase şi politice şi care nu va rămâne fără un răspuns eficient şi ferm. Nu vom permite guvernului francez să depăşească limitele. A optat definitiv pentru calea greşită» scrie şeful diplomaţiei iraniene.

 

 

 
«Charlie Hebdo» publică un număr special cu caricaturi despre regimul molahilor din Iran