
Special Paris
Autoritățile de la Beijing găsesc inacceptabilă testarea celor care călătoresc dinspre China
chinezi_acompaniaza_membri_ai_familiei_la_urgentele_unui_spital_din_bahzou_nordul_chinei_22_decembrie_2022.

Ziarele locale încearcă să întoarcă pagina poveștii “zero Covid” și publică imagini cu oameni ce fac sport în aer liber, care fac cumpărături în mall-uri ori care urmăresc un film la cinema, a observat corespondentul RFI la Beijing, Stéphane Lagarde.
În exterior, tot mai multe state cer un test Covid, negativ, celor care vin din China, o măsură considerată “inacceptabilă" de autoritățile de la Beijing care, cer reciprocitate în decizii.
Dar, în ultimii trei ani, China a impus carantină obligatorie celor care doreau să intre în China, după cum amintește Marc Julienne - cercetător la Institutul francez pentru Relații Internaționale: "Se știe foarte bine că în ultimii 3 ani, China nu a fost deloc campionul reciprocității, în materie de reguli sanitare. Mai mult, a impus, fără nicio problemă, reguli sanitare extrem de stricte nu doar la intrarea în China dar și străinilor celor care trăiau acolo – reamintim că francezii care au dorit să voteze în cadrul alegerilor prezidențiale din 2022 nu au fost lăsați să o facă, pe fondul politicii "zero Covid". Personal nu înțeleg indignarea Chinei. Ar trebui înțeleasă teama fiecărui stat care dorește să își protejeze populația – așa cum o face acum Franța care impune teste negative. În plus, contextul este tensionat în Franța, sistemul de sănătate este fragilizat. Motiv pentru care, China ar trebui să fie mai îngăduitoare și să comunice mai clar și mai deschis, comunității internaționale și Organizației Mondiale a Sănătății".
Analistul explică faptul că la ora actuală pur și simplu nu se cunoaște numărul de îmbolnăviri și nici de decese din China: "Numărul oficial de decese este unul foarte mic – unul ori două, pe zi în condițiile în care există numeroase imagini cu morgi supraîncărcate, de-a lungul Chinei. Așadar, informațiile care ne parvin din China nu sunt deloc de încredere, este un lucru cert. Secretarul general al OMS o spune chiar el că informațiile oferite de autoritățile chineze nu sunt complete iar din acest motiv, înțelege că multe țări impun restricții sanitare, pentru a proteja propria populație".
Analistul amintește că există o lipsă de informații încă de la începutul pandemiei de Covid: "China a luat primele măsuri sanitare în 2020, cu trei săptămâni după ce toată lumea știa deja că există o epidemie de pneumonie la Wuhan. Este, poate, motivul pentru care, această problemă locală a devenit, câteva luni mai târziu, o pandemie globală. Încă de atunci, nu a fost publicat numărul de îmbolnăviri și de decese iar în 2023 se întâmplă la fel. Astfel că OMS și comunitatea internațională au toate motivele să se îndoiască de cuvântul autorităților chineze. Nu există nicio informație pe care să ne putem baza. Apoi, amintim și de faptul că OMS a fost împiedicat să realizeze o anchetă în China".
Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat, miercuri, susținerea pentru testele impuse călătorilor care vin din China pe motiv că cifrele prezentate de autoritățile de la Beijing nu reflectă realitatea.