
Special Paris
Iran: Trei noi condamnări la moarte
Lyon, Franta: O_femeie_poarta_o_umbrela_facuta_din_suvite_de_par_in_cadrul_unui_protest_derulat_duminica_8_ianuarie_2023_fata_de_situatia_care_se_inregistreaza_de_mai_multe_luni_in_iran.

Cei trei noi condamnați la pedeapsa capitală, sunt acuzați că sunt implicați în decesul a trei membri ai forțelor de ordine, cu ocazia manifestațiilor antiguvernamentale din noiembrie 2022.
Decizia a fost dată de prima instanță, a anunțat justiția iraniană.
În același proces, alte două persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea. Una dintre ele, un fotbalist în vârstă de 26 de ani a fost condamnat la un total de 26 de ani de închisoare. Conform legii, el ar trebui să facă cea mai lungă pedeapsă, de 16 ani de închisoare.
Toate pedepsele pronunțate luni pot fi atacate, cu apel, la Curtea Supremă.
Iar cu aceste noi condamnări, în total, 17 persoane au primit până acum pedeapsa capitală, ca urmare a protestelor antiguvernamentale declanșate la mijlocul lui septembrie, conform numărătorii făcute de France Presse. 4 au fost executate până acum.
Autoritățile iraniene susțin că "manifestațiile sunt încurajate și țări ostile Iranului". Luni, ghidul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Kamenei a vorbit despre “trădare".
Ultimele două execuții, anunțate sâmbătă, au declanșat un val de proteste internaționale.
Ample manifestații au fost, în week-end în Franța și în Germania.
Sefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a convocat ambasadorul iranian aflat în funcție la Berlin pentru a protesta împotriva execuțiilor și pentru a-i spune că "recentele execuții nu vor rămâne fără ecou".
Franța, Danemarca, Belgia, Olanda, Norvegia au anunțat măsuri similare.
Norvegia a cerut Iranului să răspundă manifestațiilor antiguvernamentale cu reforme semnificative și să înceteze să mai execute oameni care își exercită dreptul de a protesta.
Ministerul de Externe de la Paris a precizat, la rândul său, că "aceste condamnări la moarte și execuțiile, la care se adaugă numeroase încălcări grave și inacceptabile a drepturilor și libertăților fundamentale săvârșite de autoritățile iraniene, nu pot fi un răspuns la aspirațiile poporului iranian”.
Luni, Papa Francisc a cerut să nu se mai practice pedeapsa capitală, nicăieri în lume și, deci, nici în Iran. Pedeapsa cu moartea nu aduce nicio justiție și nu face decât să alimenteze setea de răzbunare, a spus responsabilul de la Vatican.
Potrivit Amnesty International, Iran este țara care execută cei mai mulți condamnați la moarte, cu excepția Chinei.