Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Davos: Olena Zelenska cere elitelor mondiale să își utilizeze influența pentru a opri războiul din Ucraina

prima_doamna_a_ucrainei_olena_zelenska_sustine_un_discurs_la_world_economic_forum_in_davos_elvetia_17_ianuarie_2023.

Prima doamna a Ucrainei, Olena Zelenska sustine un discurs la World Economic Forum în Davos, Elvetia, 17 ianuarie 2023.
Prima doamna a Ucrainei, Olena Zelenska sustine un discurs la World Economic Forum în Davos, Elvetia, 17 ianuarie 2023.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Markus Schreiber

"Ceea ce vă aduce împreună este influența, dar nu o utilizați cu toții, împreună", a precizat prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, elitei mondiale reunite în marea sală a Palatului Congreselor din Davos. Organizatorii Forumului Economic Mondial au interzis Rusiei să participe la această reuniune anuală.

Soția președintelui Volodimir Zelenski a precizat că, de când Forumul Economic Mondial a început, de luni, "43 de civili au murit în Ucraina, copiii își fac lecțiile la lumina lumănărilor iar agriculturii se tem să iasă pe terenurile lor, din cauza minelor".

Olena Zelenska a susținut planul de pace în 10 puncte, al soțului său, președintele Volodimir Zelenski.

Totodată,prima doamnă a Ucrainei a înmânat o scrisoare reprezentanților Chinei prezenți la Forumul de la Davos, o scrisoare a președintelui ucrainean adresată omologului chinez, Xi Jinping.

Organizatorii Forumului Economic Mondial au interzis Rusiei să participe la această reuniune anuală.

Într-un interviu acordat pentru CNN, prima doamnă a Ucrainei preciza că rușii nu au reușit să altereze “spiritul de rezistență" al ucrainenilor: "am rezistat aproape un an, mai putem să rezistăm încă mult timp", a precizat soția președintelui Volodimir Zelenski.

Şi tot la microfonul Forumului de la Davos, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a promis că Europa va continua să susțină Ucraina atât timp cât va fi necesar, fie că este vorba de restabilirea alimentării cu electricitate, căldură și apă, ori, pentru reconstrucția pe teremen lung.

Iar de la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a primit o primă tranșă de 3 miliarde de euro dintr-un buget total de 18 miliarde de euro, buget de susținere a economiei ucrainene prevăzut de Uniunea Europeană pentru 2023.

Volodimir Zelenski a mulțumit președintei Comisiei Europene și celor 27 pentru susținerea acordată Kievului în aceste aproape 11 luni de când Ucraina a fost invadată de forțele ruse.

Amintim, europenii s-au angajat să furnizeze Ucrainei 1,5 miliarde de euro, lunar, pe întreg anul 2023, pentru a finanța cheltuielile publice. Este un împrumut fără dobândă, acordat pe 35 de ani.

Președintele Volodimir Zelenski estima că are nevoie de circa 45 de miliarde de dolari, în 2023, pentru ca bugetul național al Ucrainei să poată funcționa.

Potrivit ONG-ului ucrainean Centre for Economic Strategy, cifra totală a ajutorului occidental – financiar și militar – anunțat până acum, este de 100 de miliarde de dolari, în 2023, din care mai bine de 40 de miliarde destinate strict forțelor armate.

Primarul Kievului s-a deplasat și el la Davos pentru a-și pune în mișcare contactele – după cum s-a exprimat, pentru a furniza cât mai mult armament Ucrainei.

Occidentalii au tot anunțat că își vor intensifica ajutorul militar pentru Ucraina iar o reuniune în acest sens este prevăzută să aibă loc pe 20 ianuarie, la baza americană de la Ramstein, din Germania.

Dar, până atunci, cancelarul german Olaf Scholz, care a numit , marți, un nou ministru al Apărării, va trebui să facă față, la Davos, unei presiuni venite din partea mai multor lideri europeni, pentru a livra Ucrainei tancuri Leopard. Cancelarul va susține un discurs, la Davos, miercuri.

Responsabili din Finlanda, Polonia și Lituania cer cancelarului german să fie de acord ca tancuri de producție germană să fie livrate Ucrainei.

Amintim, Polonia s-a oferit să trimită Kievului 14 tancuri de producție germană, Leopard, dar, este necesar acordul Berlinului în acest sens.

Într-o conversație avută cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin a denunțat livrările de arme și de material militar occidental. "Tancurile ard și vor arde pe front" spunea, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov.

Sâmbătă, Londra anunțase că va trimite Kievului tancuri Challenger 2.  Iar marți, șeful diplomației britanice, James Cleverly a transmis un mesaj președintelui rus, Vladimir Putin, că "Londra va susține Ucraina până la victorie". 

Iar luni, președintele Volodimir Zelenski scria într-un Twitter că Ucraina are nevoie de "tancuri, blindate și de artilerie" pentru a-și redobândi  integritatea teritorială.

Între timp, soldați ucraineni au ajuns la Oklahoma, în Statele Unite unde se antrenează pentru a putea utiliza sistemul de apărare antiaeriană Patriot, pe care Washington îl furnizează Kievului.