Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


200 de milionari din lumea întreagă cer să fie taxaţi mai mult

ap23018548861305.jpg

Cancelarul german Olaf Scholz, la Forumul economic de la Davos, 18 ianuarie 2023.
Cancelarul german Olaf Scholz, la Forumul economic de la Davos, 18 ianuarie 2023.
Sursa imaginii: 
AP/Markus Schreiber

Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor mondiali reuniţi la Forumul economic de la Davos, peste 200 de milionari cer să fie taxaţi mai mult, «pentru binele nostru comun». Semnatarii bogătaşi sunt originari din 13 ţări diferite, de cele mai multe ori anglo-saxone dar sunt şi doi francezi printre ei, complet necunoscuţi marelui public.

«A venit timpul să atacăm bogăţia extremă. E momentul să-i taxăm pe ultra-bogaţi» se poate citi în apelul semnat de cei 200 de milionari şi preluat de ONG-ul Oxfam cu ocazia Forumului economic de la Davos.

Cei 200 denunţă în textul lor, printre altele, «creşterea sărăciei şi a inegalităţilor, succesul naţionalismului antidemocratic şi declinul ecologic. Soluţia este evidentă pentru toţi. Voi, reprezentanţii mondiali, trebuie să ne taxaţi, pe noi ultra-bogaţii. E o economie simplă şi de bun simţ. Ca milionari, vrem să facem această investiţie» mai scriu semnatarii.

Printre cei 200 de milionari se numără mulţi americani şi britanici – actorul Mark Ruffalo sau producătoarea americană Abigaïl Disney, nepoata lui Walt Disney – dar şi doi francezi, bărbatul Jonathan Hallama şi femeia cu nume incomplet Eugénie E, total necunoscuţi marelui public.

Din comunciatul lui Oxfam aflăm că «în Franţa, 120.000 de persoane au un patrimoniu mai mare de 5 milioane de dolari. În fruntea clasamentului este Bernard Arnault, cel mai bogat om din lume. Taxând cu doar 2% averea miliardarilor francezi, am putea finanţa deficitul sistemului de pensii» scrie ONG-ul.

Într-o reacţie la acest apel, Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei a spus că «dacă printre aceşti 200 de milionari, unii vor să se stabilească în Franţa, vor fi bineveniţi. Vor avea dreptul la una din cele mai ridicate rate de impozitare din ţările dezvoltate».

 
200 de milionari din lumea întreagă cer să fie taxaţi mai mult