Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zi neagră în Franţa: greve şi manifestaţii masive contra reformei pensiilor

sindicate.jpg

Liderul sindicatului CFDT, Laurent Berger, si cel de la CGT, Philippe Martinez, adersându-se presie pe 10 ianuarie 2023.
Liderul sindicatului CFDT, Laurent Berger, si cel de la CGT, Philippe Martinez, adersându-se presie pe 10 ianuarie 2023.
Sursa imaginii: 
AP - Francois Mori

Ziua de joi se anunţă una neagră în Franţa. La apelul tuturor sindicatelor din ţară – o unitate nemaivăzută de ani de zile – mai multe sectoare de activitate, începând cu transporturile, vor fi afectate de greve. În paralel, la Paris şi în principalele oraşe din ţară sunt organizate manifestaţii la care sindicatele speră să participe un milion de protestatari. In vizorul manifestanţilor: proiectul de reformă a pensiilor. Principala măsură preconizată de preşedintele Emmanuel Macron şi prim-ministra Elisabeth Borne: creşterea vârstei de pensionare la 64 de ani.

Manifestaţii, şcoli închise, transporturi blocate sau la ralenti – Franţa trăieşte joi o zi neagră şi agitată. Pentru prima dată de 12 ani, sindicatele s-au unit pentru a organiza proteste în circa 220 de oraşe din ţară. Optimiste, ele speră să scoată în stradă peste un milion de oameni. Poliţia, mai realistă probabil, se aşteaptă la maximum 750.000 de manifestanţi, din care 50-80.000 la Paris.

Activatea va fi în consecinţă redusă sau, pe alocuri, chiar oprită. La Paris spre exemplu, trei linii de metrou din 14 vor fi complet închise, celelalte urmând să fie puternic perturbate sau funcţionale doar la orele de vârf, la fel ca şi liniile rapide de trenuri suburbane. Mersul trenurilor naţionale este şi el afectat de grevă, precum şi traficul aerian. La aeroportul Orly au fost anulate 20% din zborurile prevăzute joi.

În şcoli, 70% din profesorii din ciclul primar sunt anunţaţi grevişti iar sectorul energetic prevede o mobilizare excepţională şi acţiuni concrete, precum tăierea curentului în birourile aleşilor care susţin reforma pensiilor. În fine, rafinăriile prevăd să înceapă o grevă în mai multe etape şi întinsă pe mai multe săptămâni.

În faţa acestui uriaş val de proteste anunţat pe străzi, guvernul a ales calea pedagogiei pentru a explica nevoile şi binefacerile reformei sistemului de pensii. În paralel, guvernul previne că nu va accepta niciun blocaj total. «Este o mişcare ce corespunde unei expresii democratice pe care, bineînţeles, o respectăm. Lucrul este dealtfel prevăzut de Constituţie. Sperăm însă ca această expresie populară să nu se transforme în blocaj. Da pentru contestaţii, dezbateri şi manifestaţii. Nu însă blocării vieţii cotidiene a francezilor şi a ţării» a spus Olivier Véran, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Paris.

Măsura cea mai contestată de sindicate prevede modificarea vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani. În ciuda discursurilor oficiale, opinia publică nu se lasă însă convinsă. Din ultimele sondaje de opinie reiese că o majoritate de francezi se opune mai departe măririi vârstei de pensionare.

Lupta se va duce, în curând, şi pe băncile parlamentului. Stiut fiind că partidul prezidenţial nu dispune decât de o majoritate relativă, ecuaţia se anunţă delicată. Mai ales că şi cu sprijinul probabil al dreptei conservatoare din opoziţie, nu e sigur că se ajunge la majoritatea absolută. Într-adevăr, o parte din aleşii Republicani ar putea vota contra, la fel ca şi unii deputaţi ai partidului prezidenţial. Stânga, adunată în coaliţia Nupes, şi extrema dreaptă din Reuniunea naţională, au anunţat că vor vota contra. François Ruffin, unul din liderii mişcării stângiste Franţa nesupusă, crede că «a venit momentul pentru francezi să ridice capul sus, să spună că s-au săturat de trei ani de diverse crize – Covid, energie, război în Ucraina. În acest răstimp, miliardari s-au îmbogăţit enorm – peste 200 de miliarde de euro. Este de neînţeles, de aceea acum e momentul de mândrie pentru francezi, momentul orgoliului, momentul în care vor spune că nu mai vor să fie călcaţi în picioare, momentul în care vor spune că decât să plece capul, îl vor ridica sus».

Reamintim că pentru executivul de la Paris, acest test politic survine într-un context economic şi social déjà tensionat, provocat printre altele de inflaţie.

 
Zi neagră în Franţa: greve şi manifestaţii masive contra reformei pensiilor