Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Mobilizare sindicală excepţională contra reformei pensiilor

manif.jpg

Manifestatie la Paris contra reformei pensiilor, 29 septembrie 2022.
Manifestatie la Paris contra reformei pensiilor, 29 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AFP - STEPHANE DE SAKUTIN

Franţa cunoaşte o nouă «zi neagră» în transporturi şi serviciile publice. La apelul unanim al sindicatelor şi cu sprijinul partidelor de stânga, sute de mii de oameni ar urma să iasă azi pe străzile diverselor oraşe franceze pentru a protesta contra proiectului de reformă a pensiilor propus de preşedintele Emmanuel Macron şi prim-ministra Elisabeth Borne. Cifrele de la mijlocul zilei arată că mobilizarea ar putea fi uriaşă.

Între 600 şi 800.000 de francezi ar urma să iasă azi pe străzile diverselor oraşe pentru a protesta contra proiectului de reformă a pensiilor. Este cifra dată de serviciile de informaţii franceze în timp ce sindicatele speră ele să se atingă milionul de protestatari. Sunt prevăzute manifestaţii în cel puţin 220 de oraşe, unele sindicate avansând chiar cifra de 250 de localităţi.

La Paris, unde cortegiul protestatarilor va demara la ora 14, ora locală, le la Place de la République spre Nation, via Bastilia şi Gare de Lyon, sunt aşteptaţi între 50 şi 80.000 de oameni.

Grevele afectează şi ele diversele sectoare de activitate. Astfel, în educaţie, 65% dintre profesori sunt absenţi din colegii şi licee, potrivit sindicatelor. Ministerul Educatiei spune ca doar 35% dintre profesori ar fi în greva. Cert este ca mai multe şcoli sunt complet închise. Elevii s-au mobilizat şi ei blocând o serie de licee.

Transporturile sunt şi ele puternic perturbate, la Paris şi în provincie. La Paris, o linie de metrou din 14 era complet închisă, celelalte circulând doar la orele de vârf. Nu e de mirare că la ora 8 dimineaţa, ora de vârf, erau peste 200 de km de abuteiaje în jurul capitalei franceze. O aglomeraţie totuşi mai mică decât în alte zile de joi, semn că oamenii s-au pregătit din timp ca să facă faţă mişcării de protest, fie lucrând de acasă, fie luându-şi o zi liberă. În fine, rafinăriile grupului TotalEnergies sunt în mare parte oprite azi, fără a avea însă un impact imediat asupra aprovizionării benzinăriilor iar greviştii au diminuat şi producţia de electricitate, fără însă a-i afecta pe clienţi.

Reamintim, manifestaţiile şi grevele de azi, primele dar nu şi ultimele, sunt organizate de principalele 8 sindicate din ţară, un front unit pentru prima dată de 12 ani încoace. Semn că proiectul de reformă a pensiilor prezentat zilele trecute în Consiliul de miniştri şi discutat în Parlament începând cu luna februarie, nu este deloc pe placul sindicatleor dar nici al francezilor. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, circa 60% dintre francezi sunt ostili acestei reforme. O reformă care prevede, printre altele, mărirea treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani şi cea a cotizaţiilor de la 41 la 43 de ani.