Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Armata va dispune de un buget de 413 miliarde de euro, pentru 2024-2030

presedintele_emmanuel_macron_se_adreseaza_sefilor_armatelor_franceze_20_ianuarie_2023_de_la_baza_aeriana_mont-de-marsan_in_sv_frantei._.jpg

Presedintele Emmanuel Macron se adreseaza sefilor armatelor franceze, 20 ianuarie 2023, de la baza aeriana Mont-de-Marsan, în SV Frantei.
Presedintele Emmanuel Macron se adreseaza sefilor armatelor franceze, 20 ianuarie 2023, de la baza aeriana Mont-de-Marsan, în SV Frantei.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Bob Edme, Pool

Între 2019 și 2025, armata franceză a avut la dispoziție 295 de miliarde de euro. Şeful statului își dorește să dubleze numărul rezerviștilor – Franța dispune în prezent de 40.000 de rezerviști. Va fi mărit și bugetul destinat informațiilor militare dar și cel de răspuns la ciberatacuri. Președintele Emmanuel Macron a susținut astăzi un discurs în fața șefilor armatelor Franței, la o bază aeriană.

În fața șefilor armatelor franceze, președintele Emmanuel Macron a anunțat o creștere a bugetului destinat forțelor armate franceze, pentru perioada 2024 – 2030.

Banii sunt prevăzuți în cadrul unui proiect de lege ce va fi prezentat în Parlament iar președintele speră ca el să fie adoptat până în vară: "Legea de programare militară, pentru perioada 2019 -2024, reprezintă un efort financiar de 295 de miliarde de euro. Voi cere, ca pentru perioada 2024-2030, să existe un buget de 400 de miliarde de euro. Ceea ce ne va permite să acoperim un total de 413 miliarde de euro de nevoi militare. Este vorba de mijloace considerabile care vor amortiza o investiție inedită, o schimbare profundă, care, va fi ireversibilă". 

Bugetul pe care se bazează armata franceză la ora actuală a fost stabilit pentru a consolida capacitățile militare, după decenii în care bugetul armatei a tot fost redus, a mai menționat șeful statului, într-un discurs susținut la baza aeriană de la Mont-de-Marsan.

Iar viitorul buget, pentru 2024-2030, a fost creat pentru a putea transforma armata pentru a se adapta la eventualitatea unor conflcte intense, un scenariu ce își are baza în războiul din Ucraina.

Președintele a mai anunțat și că Franța își consolidează capacitatea de a răspunde ciberatacurilor și va crește cu 60% bugetul destinat informațiilor militare.

În plus, Franța își va consolida cu 50% capacitățile de apărare aeriană.

Franța dispune și va dispune de armate pregătite să facă față provocărilor secolului – susține liderul de la Palatul Elysée : "Trebuie să facem mai bine și diferit. Dar asta presupune o capacitate sporită de a anticipa crizele și amenințările care pot plana asupra Franței iar ele se traduc în informații militare. Proiectul legii de programare militară prevede o creștere cu 60% a bugetului informațiilor militare și a capacităților de supraveghere, cu drone în special dar și cu alte mijloace de acțiune și de intervenție. Apoi, doresc să dublăm capacitățile de răspuns la ciberatacuri. Trebuie să putem să reacționăm tot mai puternic, la fel cum o fac și adversarii noștri. Mijloacele noastre de intervenție trebuie schimbate".  

Președintele Emmanuel Macron crede că este necesar să facem cu toții o introspecție “în lumina a ceea ce se întâmplă în Ucraina”.   

Dar, atenționează liderul de la Paris, Franța nu este Ucraina, noi nu avem aceleași interese de securitate, nu avem o frontieră cu Rusia, dispunem de o armă nucleară și aparținem Uniunii Europene și NATO.

Acum, armata franceză acționează într-un cadru european, cu ori fără NATO, ceea ce înseamnă că ea trebuie să fie capabilă să desfășoare 20.000 de militari, a adăugat Emmanuel Macron.

Dar, pentru toate acestea și conform dorinței președintelui de a avea o "economie de război", proiectul de lege de programare militară a prevăzut un ciclu de producție pentru a putea răspunde nevoilor armatelor franceze în materie de muniție dar și pentru a răspunde rapid așteptărilor formulate de un partener al Franței- așa cum este cazul Ucrainei, a explicat președintele Emmanuel Macron.

În încheiere, șeful statului a adăugat și un alt obiectiv: de a dubla numărul rezerviștilor. La ora actuală, se află în rezerva operațională a Franței 40.000 de oameni.