
Special Paris
Războiul din Ucraina a redesenat bugetele militare europene
secretarul_britanic_al_apararii_ben_wallace_centru_vorbeste_cu_jurnalisti_cu_ocazia_unei_vizite_intr-o_tabara_militara_din_estonia_19_ianuarie_2023.

Până pe 24 februarie 2022, bugetul Apărării nu era deloc o preocupare majoră în Germania. Aici, armata era echipată destul de prost ca să nu spunem chiar neglijată.
În ultimii 30 de ani, efectivele armatei naționale au scăzut de la 500.000 la 200.000 de persoane. Dar, dacă lumea s-a schimbat și politica noastră trebuie să se schimbe, spunea șefa diplomației germane.
Iar cancelarul german Olaf Scholz anunța, după invazia rusă, un efort bugetar inedit și a deblocat 100 de miliarde de euro pentru a moderniza armata. Ca o comparație, în 2021, Germania a alocat doar 47 de miliarde de euro pentru Apărare. Noul buget reprezintă mai bine de 2% - ceea ce a tot cerut NATO statelor membre, în parte.
În Polonia, tot războiul din Ucraina a schimbat bugetul Apărării. Varșovia a susținut încă din primele zile Kievul și a trimis pe front muniție. Un efort care a slăbit armata poloneză. Potrivit guvernului de la Varșovia, armata poloneză duce lipsă, la ora actuală de echipament – o problemă considerabilă dacă Rusia ori Belarus ar fi tentate să o atace.
Motiv pentru care, guvernul polonez a decis, în urgență, să aloce 3% din Produsul Intern Brut modernizării armatei. 30 de miliarde de euro au fost pregătite pentru a înloui materialul trimis Ucrainei.
Ministrul Apărării a semnat contract după contract pentru achiziționarea de armament din străinătate – elicopetere din Statele Unite și tunuri sud- coreene.
Iar astfel, armata poloneză ar putea deveni una dintre cele mai puternice, din Europa, până la finele acestui deceniu. Polonia speră să aibă mai multe tancuri și artilerie decât are Franța, Marea Britanie, Italia, Belgia, Olanda, Germania la un loc.
În plus, Varșovia a anunțat că își dublează numărul soldaților – de la 115.000 la 300.000 de militari.
Ne uităm și la ce se întâmplă în Suedia. Obiectivul anunțat al Suediei este să aloce 2% din produsul Intern Brut, până în 2028, pentru Apărare. Ar însemna o creștere cu 85% a cheltuielilor militare comparativ cu bugetul 2014-2020.
Norvegia a anunțat o creștere cu 10% a cheltuielilor militare, până la finele lui 2023. Ea are o frontieră terestră și marítimă cu Rusia și infrastructuri petroliere și gaziere pe care trebuie să le protejeze.
Finlanda, de partea sa, poate conta pe o armată formată din 280.000 de militari, de 5 ori mai mulți decât are Norvegia. Helsinki dorește să își majoreze bugetul Apărării cu 40%, până în 2026. Ce-i drept, Finlanda are 1.350 de km de frontieră cu Rusia.