Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În timpul carantinelor, francezii au fumat şi băut mai mult

covid.jpg

Anxietate si depresie i-au afectat pe multi francezi în timpul primelor carantine impuse de pandemia de Covid.
Anxietate si depresie i-au afectat pe multi francezi în timpul primelor carantine impuse de pandemia de Covid.
Sursa imaginii: 
iStock/AntonioGuillem

Santé publique France, agenţia naţională de sănătate publică din Franţa, a publicat la sfârşitul săptămânii trecute rezultatul unor anchete realizate în 2020 privind impactul pandemiei de Covid-19 asupra sănătăţii mintale. S-au urmărit şi comportamentele adictive ale francezilor iar rezultatele sunt înfricoşătoare.

În timpul diverselor carantine impuse de pandemia de Covid-19, francezii au fost deprimaţi, au fumat şi au băut mai mult ca de obicei. Iată pe scurt concluziile celor trei anchete realizate de Santé publique France în 2020, în timpul primelor carantine impuse de pandemia de Covid-19.

Dacă impactul crizei sanitare a contribuit la declinul psihologic al multor tineri francezi – problemele psihiatrice continuă şi îi îngrijorează pe medici -  la adulţii francezi, carantinele au avut şi ele efecte nefaste asupra sănătăţii lor.

Astfel, aproape o treime dintre cei activi au declarat că au avut simptome de anxietate la începutul primei carantine. 20% dintre cei anchetaţi au suferit simptome de depresie la începutul carantinelor. La originea acestor deteriorări a sănătăţii lor mintale s-au aflat, printre altele, felul nou de a munci – de acasă – şi promiscuitatea apartamentelor. Situaţia financiară, percepută ca fiind precară, a jucat şi ea, la unii dintre francezi, rolul de declanşare a anxietăţii sau a depresiei.

Cu era de aşteptat, anumite grupuri socio-profesionale au suferit mai mult de cât altele în timpul carantinelor. Astfel, independenţii şi salariaţii agricoli care lucrează în birouri au avut probleme psihice mai mari şi au consumat mai mult alcool.

Printre cel 4.000 de salariaţi anchetaţi din sectorul public şi privat, 30% dintre ei şi-au mărit consumul de tutun şi 14 procente pe cel de alcool. La bărbaţi, fumatul mai mult se datora muncii suplimentare pe care o aveau de făcut din carantină în timp ce la femei, dimpotrivă, fumatul suplimentar se explică prin diminuarea sarcinilor de lucru.

O serie de noi anchete a fost lansată pentru anul 2022 pentru a evalua felul în care starea de sănătate a evoluat odată cu terminarea carantinelor. Rezultatele sunt aşteptate la sfârşitul acestui an.

 
În timpul carantinelor, francezii au fumat şi băut mai mult