Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Societatea franceză este sexistă în toate sferele: publică, privată, profesională, politică şi mediatică

sexism.jpg

Manifestatie în fata Primàriei Parisului dupà acuzatiile de viol lansate contra ministrului de interne Gérald Darmanin, 10 iulie 2020.
Manifestatie în fata Primàriei Parisului dupà acuzatiile de viol lansate contra ministrului de interne Gérald Darmanin, 10 iulie 2020.
Sursa imaginii: 
AP/Francois Mori

Sexismul persistă în Franţa în ciuda valului provocat de mişcarea #MeToo. Iată ce reiese dintr-un raport întocmit de Înaltul Consiliu pentru Egalitate ce va fi înmânat miercuri preşedintelui Emmanuel Macron. Comportamentele sexiste sunt puternic înrădăcinate printre tinerii bărbaţi, mai subliniază raportul.

Valul #MeToo a trecut, sexismul a rămas. Aşa se pot rezuma concluziile raportului întocmit şi publicat de Înaltul Consiliu pentru Egalitate (ICE) din Franţa. Cu toate că această instanţă consultativă independentă are déjà 10 ani de existenţă, raportul întocmit acum va fi primul ce-i va fi înmânat miercuri, ziua de combatere a sexismului, preşedintelui Emmanuel Macron. Ocazie cu care se va lansa şi o campanie de sensibilizare şi un aşa-zis «proces contra sexismului» din Franţa.

Cifrele publicate luni sunt bazate pe date oficiale şi un sondaj realizat în rândul a 2.500 de persoane. Ele justifică pe deplin demersul întrucât sexismul nu dă deloc înapoi, ba din contră, manifestările cele mai violente se agravează iar tinerele generaţii sunt tot mai afectate. Înaltul Consiliu pentru Egalitate notează astfel că «5 ani după #MeToo, societatea franceză este sexistă în toate sferele: publică, privată, profesională, politică şi mediatică». Chiar dacă opinia publică recunoaşte şi deplânge existenţa sexismului, în realitate acesta nu este respins, mai ales de către bărbaţi.

Din raportul ICE reiese că 80% dintre femei au impresia că au fost mai prost tratate în viaţa lor din cauza sexului lor. 14 procente dintre femeile franceze declară că au fost victimele unui act sexual impus – viol sau agresiune sexuală - şi 37% dintre ele afirmă că au trăit situaţii neconsimţite în raporturile sexuale. Sexismul le împinge apoi pe femei să nu mai facă diferite lucruri sau activităţi. Astfel, jumătate dintre ele renunţă să iasă singure în oraş sau să se îmbrace cum ar dori. Opt femei din zece se tem să se întoarcă singure acasă seara.

În ciuda acestor cifre, bărbaţii francezi au în continuare dificultăţi în a se simţi implicaţi sau personal responsabili de comportamente sexiste. Mai mult de atât, un sfert dintre ei sunt de părere că «se vorbeşte prea mult despre agresiunile sexuale». În schimb tot ei, bărbaţii, mai ales cei tineri, 20% dintre cei între 25 şi 34 de ani, consideră că pentru ca un bărbat să fie respectat în societate, el trebuie să se laude la prieteni cu performanţele sale sexuale. In acelaşi segment de vârstă, adică cei sub 35 de ani, un sfert dintre bărbaţi sunt de părere că uneori trebuie să fi violent cu femeia ca să fii respectat. În fine, o treime din tinerii bărbaţi afirmă că a pregăti un barbecue este o treabă de bărbat

În raportul său, Înaltul Consiliu pentru Egalitate constată că situaţia, departe de a se ameliora, de fapt se agravează şi apar fenomene noi precum violenţa online, virulenţa tot mai mare pe reţelele sociale şi barbaria tot mai des întâlnită în filmele pornografice.

În concluziile sale, raportul sugerează o serie de zece măsuri-cheie. Printre ele, să enumerăm înăsprirea regulilor în sectorul digital pentru a combate stereotipurile dar şi scenele de violenţă tot mai răspândite pe internet. Nu în ultimul rând, se propune creearea unei Înalte autorităţi independente pentru a combate violenţele sexiste în politică. O măsură evidentă, impusă de recentele scandaluri care au zdruncinat anul trecut mai multe partide politice.

 
Societatea franceză este sexistă în toate sferele: publică, privată, profesională, politică şi mediatică