Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trupele franceze din Burkina Faso, invitate să părăsească ţara

traore.jpg

Càpitanul Ibrahim Traoré, noul om forte din Burkina Faso dupà puciul de anul trecut, îsi doreste cooperàri cu Rusia. Ouagadougou, 15 octombrie 2022.
Càpitanul Ibrahim Traoré, noul om forte din Burkina Faso dupà puciul de anul trecut, îsi doreste cooperàri cu Rusia. Ouagadougou, 15 octombrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP/Kilaye Bationo

Situaţia neclară cu privire la soarta militarilor francezi staţionaţi în Burkina Faso pare să se lămurească. Sâmbătă seara, agenţia de informaţii locală afirma că guvernul de la Ouagadougou ar fi cerut trupelor militare franceze să se retragă într-o lună de pe teritoriul naţional. 24 de ore mai târziu, adică duminică seara, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, îi cerea clarificări omologului său din Burkina Faso. În absenţa unui răspuns din partea acestuia, Parisul a primit confirmarea de la guvernul burkinabez.

Într-o conferinţă de presă susţinută duminică seara la Paris, Emmanuel Macron evoca «o mare confuzie» în privinţa trupelor franceze staţionate în Burkina Faso. «Aştept clarificări de la preşedintele de tranziţie Ibrahim Traoré. Trebuie să fim foarte prudenţi şi să ne ferim de ceeace trăim în Ucraina şi anume manipulări orchestrate de ruşi» a mai spus preşedintele Franţei.

Luni, guvernul de la Ouagadougou a confirmat ştirea agenţiei de presă locale. «Guvernul estimează că ţara trebuie să se apere singură şi deci pune capăt acordului militar cu Franţa dar doreşte mai departe colaborarea la nivel de echipamente de luptă» a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului burkinabez.

Reamintim, circa 400 de militari francezi, membri ai forţelor speciale, reunite sub numele «Forţa Sabre», se află staţionaţi în Burkina Faso pentru a ajuta autorităţile locale în combaterea insurecţiei islamiste care s-a propagat acolo din ţara vecină Mali.

Franţa, fostă putere colonială, este contestată de mai multe luni. Astfel, în decembrie, autorităţile burkinabeze au cerut înlocuirea ambasadorului francez pe motiv că acesta evocase degradarea securităţii din ţară. O ţară în care au avut loc două puciuri militare în opt luni de zile. Căpitanul Traoré şi guvernul său, noii «stăpâni» în Burkina Faso, şi-au exprimat dorinţa de a-şi diversifica partenerii în lupta antiteroristă. Printre aceşti noi parteneri, Ouagadougou a evocat şi o apropiere de Rusia, «o alegere înţeleaptă în această dinamică» spunea prim-ministrul ţării din Sahel.

 
Trupele franceze din Burkina Faso, invitate să părăsească ţara