Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Consiliul de Miniștri a adoptat proiectul privind reforma pensiilor

proiectul_de_reforma_a_pensiilor_a_fost_prezentat_luni_23_ianuarie_in_consiliul_de_ministri_paris_franta.

Proiectul de reforma a pensiilor a fost prezentat, luni 23 ianuarie, în Consiliul de Ministri, Paris, Franta.
Proiectul de reforma a pensiilor a fost prezentat, luni 23 ianuarie, în Consiliul de Ministri, Paris, Franta.
Sursa imaginii: 
AP - Michel Spingler

Franța intră astfel într-un etapă importantă pentru reforma pensiilor: pe 30 ianuarie textul va ajunge în Parlament iar dezbaterile vor începe pe 6 februarie. Pe 31 ianuarie, sindicatele organizează o nouă grevă și manifestații, în întreaga Franță. Reamintim, la finele săptămânii trecute, milioane de francezi au oprit lucrul, timp de o zi, pentru a protesta astfel împotriva reformei pensiilor și mai exact împotriva creșterii vârstei de pensionare : de la 62 la 64 de ani dar și eliminarea regimurilor speciale de pensii – care există în funcție de meseria exercitată. Iar dintre greviști, au ieșit pentru a manifesta în stradă, în frig, 1,1 milioane de salariați – conform cifrelor Ministerului de Interne ori 2 milioane de oameni – conform celui mai mare sindicat din Franța, CGT – Confederația Generală a Muncii. 

Ministrul Muncii a precizat, luni, că nici nu se pune problema revenirii asupra acestei prelungiri cu 2 ani a vârstei de ieșire la pensie. Rămâne bătută în cuie, ca să spunem așa, ieșirea la pensie la 64 de ani – o modificare extrem de contestată de salariați.

La rândul său, președintele Emmanuel Macron spunea în week-end că a dat, deja, dovadă, de deschidere comparativ cu primul proiect, prezentat în primul său mandat, text care prevedea ieșirea la pensie la 65 de ani.

Opoziția intenționează să împiedice promulgarea proiectului de reformă.

Iar cu o majoritate relativă, 248 de deputați din cei 289 necesari, partidul prezidențial ar putea să introducă această reformă în proiectul de lege de finanțare a Securității Sociale pentru a limita timpul de dezbatere. Se vor folosi, practic, de articolul 47.1 din Constituție, foarte puțin cunoscut și deloc utilizat din 1958 încoace. Articolul nu poate fi utilizat decât în cadrul proiectelor de legi de finanțare a Securității Sociale.

El permite limitarea în timp a dezbaterii proiectului de reformă a pensiilor, în Adunarea Națională în special. În total, articolul permite ca dezbaterile să nu se întindă pe mai mult de 50 de zile.

Iar dacă nu a fost respectat acest termen de 50 de zile, dispozițiile proiectului de lege pot să fie puse în practică prin intermediul unor ordonanțe, arată același articol din Constituție.

La stânga, opoziția susține că termenul de 50 de zile este prea mic și atenționează, prin vocea deputatului LFI / Franța Nesupusă Alexis Corbière că “o mare națiune nu se conduce brutal”.

Dacă Executivul se va decide, într-adevăr să recurgă la acest articol ce nu a fost utilizat în cea de-a V-a Republică, adică, în ultimii 65 de ani, cronometrul ar putea fi pornit pe data de 30 ianuarie, zi în care deputații vor începe să examineze textul privind reforma pensiilor, în comisii.

Dezbaterile se vor deschide la Adunarea Națională pe 6 februarie.  

Stânga, adunată în coaliţia Nupes, este complet împotriva acestui proiect de reformă. În cadrul ei, deputații din La France insoumise / Franța Nesupusă sunt cei mai virulenți. Aceștia susțin că vor depune toate amendamentele necesare pentru a avea o reforma corectă. Mathilde Panot, președinta grupării LFI, amintește că în 2020 cu ocazia precedentului proiect de reformă a pensiilor, susținut de guvernul Edouard Philippe, dar abandonat pe fondul crizei sanitare, La France Insoumise a depus 17.000 de amendamente și existau 17 parlamentari LFI. În prezent, acest grup numără 75 de parlamentari. 

La rândul său, partidul ecologiștilor - Europe-Ecologie Les Verts (EELV)-  a decis să blocheze reforma.  

Comuniștii critică eventuala recurgere la articolul 47.1. "Este o manevră demnă de inamicii democrației", spune șeful deputaților comuniști, André Chassaigne.

Iar formațiunea Le Rassemblement national / Reuniunea Națională cu cei 88 de deputați ai săi nu este favorabilă proiectului de reformă. Marine Le Pen consideră că reforma este "inutilă", "injustă" și "brutală", deoarece "îi va obliga pe cei care au început să lucreze foarte de tineri, să cotizeze și mai mult timp la sistemul de pensii decât cei care au devenit salariați mult mai târziu".

Dar, formațiunea de extremă dreaptă a decis să nu blocheze proiectul și nu va depune amendamente pe motiv că ele nu ar folosi la nimic, după cum s-a justificat fosta candidată la alegerile prezidențiale franceze.

Seful senatorilor LR /Republicanii, Bruno Retailleau a susținut mereu o creștere a vârstei de ieșire la pensie. Acum, spune că votează în funcție de interesul național și a adăugat că formațiunea sa "nu este nici o ieșire de urgență și nici o cârjă de sprijin a lui Emmanuel Macron”.

Iar în cadrul majorității prezidențiale, oficial, toată lumea conduce în același sens. Niciun vot nu va lipsi, susține șeful grupului de la Adunarea Națională, Aurore Bergé. Iar un apel a fost lansat și de ministrul Economiei Bruno Le Maire, care spune că "își dorește ca majoritatea să voteze, fără nicio excepție, proiectul de lege".