Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist francez: "Wagner este pe același nivel cu mafia italiană și yakuza japoneză"

grupul_wagner_a_fost_creat_de_omul_de_afaceri_evgheni_prigojin_un_apropiat_de-al_presedintelui_rusiei_vladimir_putin.

Grupul Wagner a fost creat de omul de afaceri Evgheni Prigojin, un apropiat de-al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Grupul Wagner a fost creat de omul de afaceri Evgheni Prigojin, un apropiat de-al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Sursa imaginii: 
REUTERS - IGOR RUSSAK

Wagner a fost desemnată de Statele Unite drept organizație criminală internațională, la fel ca mafia italiană ori yakuza din Japonia. Despre Wagner – organizația lui Evgheni Prigojin, un apropiat de-al președintelui Vladimir Putin, se tot vorbește în acest moment, deoarece rolul grupării tot crește în ultima perioadă, în Ucraina dar și pe alte continente unde se înregistrează diverse conflicte.

Oficiali ai Statelor Unite susțin că gruparea de mercenari are circa 50.000 de oameni desfășurați în Ucraina. 10.000 sunt mercenari iar 40.000 sunt de deținuți care au fost de acord să lupte în Ucraina pentru a putea beneficia de o reducere din pedeapsa cu închisoarea.

Wagner este o organizație criminală care comite vaste atrocități și încalcă drepturile omului, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby.

Dar, cu ce schimbă datele problemei faptul că Wagner a devenit organizație criminală, explică la microfonul RFI expertul francez în chestiuni de securitate, Peer de Jong: "Pur și simplu organizația a fost plasată într-un fel de zonă roșie în care se regăsesc tot felul de organizații criminale, așa cum este cazul mafiei italiene. Ceea ce înseamnă că de aici încolo vor documenta toate ilegalitățile săvârșite iar în timp vor decide ce măsuri vor lua împotriva lor. Ideea este de a putea criminaliza mercenarii Wagner, ei se vor regăsi ulterior pe o listă și vor rămâne pe ea întreaga viață. Asta înseamnă că aceste persoane ar putea fi arestate oricând, nu vor mai avea aceeași libertate de mișcare și nu vor putea avea o activitate economică în afara Rusiei. Dar, deocamdată Wagner nu este considerată o organizație teroristă. Este etapa următoare".

Specialistul francez atenționează că Wagner nu este o companie, nu este înregistrată nicăieri ca atare.

Peer de Jong: “La Wagner există meserii de securitate, activități militare dar și de destabilizare și formare în a duce un război al dezinformării. Iar apoi, de domeniul exploatării de resurse naturale nu se ocupă Wagner ci alte societăți conduse de Evgheni Prigojin. Wagner nu este societate, ea nu există ca și entitate administrativă, nu o regăsim ca atare nicăieri ”.