Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa repatriază un nou grup de femei şi copii din lagărele de prizonieri jihadişti din Siria

siria.jpg

Femei în lagàrul sirian Al-Hol, unde se aflà mii de refugiati printre care familii si partizani ai grupului Daech. 1 mai 2021.
Femei în lagàrul sirian Al-Hol, unde se aflà mii de refugiati printre care familii si partizani ai grupului Daech. 1 mai 2021.
Sursa imaginii: 
«Minorii au fost daţi în grija serviciilor sociale iar adultele au fost preluate de autorităţile judiciare competente» precizează comunicatul MAE francez. De partea sa, Parchetul naţional antiterorist (PNAT) precizează că printre cele 15 femei repatriate,

15 femei şi 32 de copii deţinuţi în lagărele de prizonieri jihadişti din nord-estul Siriei au fost repatriaţi în Franţa, anunţă, marţi, ministerul francez de externe. Este vorba de a treia operaţiune de acest gen din vara trecută încoace. Până atunci, Franţa nu studia cazurile de repatriere decât «de la caz la caz».

«Minorii au fost daţi în grija serviciilor sociale iar adultele au fost preluate de autorităţile judiciare competente» precizează comunicatul MAE francez. De partea sa, Parchetul naţional antiterorist (PNAT) precizează că printre cele 15 femei repatriate, 7 făceau obiectul unui mandat de arestare şi deci au fost prezentate unui magistrat. Celelalte 8 femei au fost încarcerate preventiv, potrivit mandatului de urmărire.

Este vorba de a treia operaţiune de repatriere colectivă a femeilor şi copiilor de jihadişti din Siria în Franţa. Primele două, în iulie, respectiv octombrie anul trecut, au permis repatrierea a peste 30 de femei şi aproape 80 de copii din lagărele de prizonieri jihadişti din nord-estul Siriei. E vorba mai exact de lagărul de la Roj, sub administraţie kurdă şi aflat nu departe de frontiera irakiano-kurdă. Până anul trecut în vară, Franţa, victima mai multor atacuri jihadiste ucigătoare în ultimii ani, nu studia repatrierile de femei şi copii de jihadişti decât «de la caz la caz». De cele mai multe ori era vorba de copii orfani sau ale căror mame renunţaseră la drepturiulor lor parentale. O politică criticată nu doar pe plan intern ci şi de instituţii internaţionale

Astfel, această a treia repatriere colectivă survine puţin timp după ce autorităţile de la Paris au fost condamnate de Comitetul ONU contra torturii. Instanţa fusese sesizată în 2019 de familiile acestor femei şi copii din Franţa care considerau că refuzul de a-i repatria încalcă articolele Convenţiei contra torturii şi tratamentelor inumane sau degradante. În 2022, Franţa fusese condamnată pentru aceleaşi motive de Comitetul drepturilor copiilor şi apoi de Curtea europeană a drepturilor omului.

Femeile plecaseră de bună voie în teritoriile controlate de organizaţia teroristă stat islamic. În momentul prăbuşirii Daech, în 2019, ele au fost capturate şi închise în lagăre. Mulţi dintre copii lor s-au născut astfel în aceste lagăre rezervate familiilor foştilor combatanţi islamişti.

Autorităţile franceze nu au precizat câte femei şi copii mai sunt susceptibili să fie repatriaţi din Siria dar asociaţiile care regrupează familiile lor evocau în decembrie existenţa încă a «150 de copii parcaţi în lagărele de prizonieri sirieni». Se mai ştie că în jur de 300 de minori francezi care ar fi fost în zonele în care operau grupurile teroriste până acum 3-4 ani, au revenit în Franţa, circa 110 prin repatrieri colective precum cea de acum.

În ciuda cererilor repetate ale autorităţilor locale kurde din Siria, mai toate statele occidentale refuzau până nu demult să-şi repatrieze conaţionalii închişi în diversele lagăre pe care le au sub control kurzii. Se făceau, după modelul francez, doar repatrieri «de la caz la caz» În urma multiplicării recursurilor judiciare şi a violenţei endemice care există în acele lagăre, capitalele occidentale au acceptat însă treptat să-şi modifice doctrina. Astfel, nu doar Franţa şi-a «recuperat» o parte din femeile şi copii din Siria, ci şi alte ţări precum Germania, Belgia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Olanda sau Canada.

 
Franţa repatriază un nou grup de femei şi copii din lagărele de prizonieri jihadişti din Siria