Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia va bloca aderarea Suediei la NATO

erdogan.jpg

Recep Tayyip Erdogan presedintele Turciei, Ankara, 23 ianuarie 2023.
Recep Tayyip Erdogan presedintele Turciei, Ankara, 23 ianuarie 2023.
Sursa imaginii: 
Presedintia turcà/AP

Recep Tayyip Erdogan preşedintele Turciei, a declarat că Suedia, candidată la aderarea la NATO, nu va putea conta pe sprijinul ţării sale. Poziţia autorităţilor de la Stockholm cu privire la extrădarea persoanelor acuzate de terorism de regimul turc şi recentele manifestaţii anti-turce din Suedia sunt la originea vetoului lui Erdogan.

Picătura care a umplut paharul a fost turnată de manifestaţiile anti-turce de zilele trecute de la Stockholm. În particular, sâmbătă, cu autorizaţia autorităţilor suedeze, în faţa ambasadei Turciei, un extremist de dreapta suedezo-danez pe nume Rasmus Paludan a ars un exemplar al Coranului.

În discursul său către naţiune susţinut luni, Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a vorbit mai bine de 5 minute despre acest caz denunţând atitudinile complezente ale autorităţilor suedeze. «Este clar că cei care autorizează astfel de orori în faţa ambasadei ţării noastre nu se pot aştepta la un gest din partea noastră cu privire la aderarea la NATO. Dacă îi apăraţi şi protejaţi atâta pe membri organizaţiilor teroriste şi pe duşmanii islamului, atunci vă îndemnăm să le încredinţaţi lor misiunea să vă apere ţara» a ironizat liderul de la Ankara.

Cu această declaraţie, aderarea Suediei la Alianţa nord-atlantică pare compromisă mai mult ca niciodată, notează corespondenta RFI la Istanbul. Dialogul între cele două state este, pentru moment, complet rupt, întrucât, în urma manifestaţiilor, Turcia a anulat şi o vizită prevăzută la Ankara a ministrului suedez al Apărării.

Reamintim, Turcia bloca déjà de luni de zile, aderăriile Suediei şi Finlandei la NATO pe motiv că cele două state scandinave acordă azil unor militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care Ankara îi consideră «terorişti». În urma declaraţiilor lui Erdogan, ministrul finlandez de externe a declarat marţi, pentru prima dată, că ţara sa ar trebui să ia în calcul opţiunea unei aderări separate de Suedia. «Aderarea comună a celor două ţări rămâne prima noastră opţiune dar trebuie să evaluăm situaţia în cazul în care ceva va împiedica Suedia să avanseze multă vreme de acum încolo» a spus Pekka Haavisto.

După decenii de neutralitate, Suedia şi Finlanda şi-au depus candidaturile de aderare la sediul NATO din Bruxelles, anul trecut în luna mai, ca o consecinţă directă a invaziei ruse din Ucraina.

 
Turcia va bloca aderarea Suediei la NATO