Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Demisii şi demiteri din guvernul Ucrainei în urma unor presupuse scandaluri de corupţie

ap23024374207525.jpg

Viaceslav Şapovalov, vice-ministrul Apàràrii, a fost demis în urma unui presupus scandal de coruptie legat de achizitionarea de hranà pentru militari.
Viaceslav Şapovalov, vice-ministrul Apàràrii, a fost demis în urma unui presupus scandal de coruptie legat de achizitionarea de hranà pentru militari.
Sursa imaginii: 
Ministerul ucrainean al Apàràrii via AP

Patru vice-miniştri şi cinci guvernatori regionali au fost demişi sau au demisionat din funcţii, anunţă guvernul de la Kiev. Scandaluri de presupusă corupţie în rândul armatei dar nu numai ar fi la originea acestor plecări care pătează imaginea guvernului ucrainean, în contextul în care ţara este de un an de zile invadată şi în război cu Rusia.

 

Printre guvernatorii demişi se numără cel al capitalei şi cei din regiunile Zaporojie şi Herson iar printre vice-miniştri care pleacă se află şi cel de la Apărăre. Viaceslav Şapovalov superviza sprijinul logistic al forţelor armate. Sub direcţia lui, ministerul Apărării a semnat contracte cu preţuri «umflate» - de 2-3 ori mai mari decât cele normale – pentru a cumpăra produse alimentare destinate soldaţilor. Site-uri de informaţii şi investigaţii ucrainene evocă pentru anul în curs un contract de 350 de milioane de dolari.

În paralel cu acest scandal, în week-end a fost arestat vice-ministrul Dezvoltării comunităţilor şi teritoriilor, Vasyl Lozynkiï. Biroul ucrainean de combatere a corupţiei îl bănuie de deturnare de fonduri – 400.000 de dolari - în cadrul contractelor de livrare a unor generatoare electrice, şi ele cu preţuri mărite artificial, în contextul în care ţara a fost şi mai este adesea confruntată cu întreruperi de curent electric. Unul dintre guvernatorii demişi ar fi atribuit lucrări de reparare a şoselelor unei firme co-fondată de iubita lui.

Au demisionat de asemenea şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale - prins că folosea un 4x4 destinat iniţial unor ajutoare umanitare - şi procurorul general adjunct, acuzat că a plecat în vacanţă în Spania în plin război şi în condiţiile în care bărbaţii apţi să lupte pe front nu au voie să iasă din ţară decât în interes de serviciu. Şeful adjunct al partidului prezidenţial, un foarte apropiat al preşedintelui Volodimir Zelenski, a fost demis şi el după ce şi-a cumpărat o proprietate contra unei sume prea mari faţă de veniturile sale oficiale.

Liderul de la Kiev a denunţat încă de duminică afacerile de corupţie din anturajul şi guvernul său şi a promis decizii pe măsură încă din această săptămână. Decizii care, iată au venit marţi sub forma unor demiteri sau demisii mai mult sau mai puţin spontane. În discursul său video difuzat pe reţelele de socializare, Volodimir Zelenski a promis că va ţine la curent populaţia cu toate anchetele şi le-a mulţumit jurnaliştilor care au dezvăluit diversele afaceri.

Reamintim, când a ajuns la putere în 2019, Zelenski promisese că va combate corupţia la toate nivelele, pe vremea aceea mulţi membri ai clasei politice ucrainene fiind acuzaţi de luare de mită şi practici frauduloase.

Cum notează ziarul Le Monde, «felul în care autorităţile de la Kiev gestionează aceste afaceri de corupţie sunt îndeaproape urmărite de occidentali». Într-adevăr, mai mult ca niciodată, Ucraina depinde de ajutoarele internaţionale şi ca să spere să adere într-o zi la Uniunea europeană, trebuie să se arate exemplară.

 

 
Demisii şi demiteri din guvernul Ucrainei în urma unor presupuse scandaluri de corupţie