Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc: «Homosexualitatea nu este o crimă ci un păcat»

papa.jpg

Papa Francisc în timpul interviului acordat jurnalistilor de la agentia AP. 24 ianuarie 2023, Vatican.
Papa Francisc în timpul interviului acordat jurnalistilor de la agentia AP. 24 ianuarie 2023, Vatican.
Sursa imaginii: 
AP/Andrew Medichini

Într-un interviu acordat agenţiei de presă americane Associated Press, Papa Francisc a declarat că «homosexualitatea nu este o crimă ci un păcat». Suveranul Pontif a estimat astfel că legile care penalizează orientarea sexuală sunt «injuste».

În interviul acordat confraţilor de la agenţia AP, Papa Francisc mai spune că «este un păcat să nu dai dovadă de caritate unii faţă de ceilalţi». În acest context, el a cerut mai mult «tandreţe» din partea preoţilor care susţin discriminările vizavi de persoanele LGBT. Citând din catehismul bisericii catolice, el a aminitit că homosexualii sunt bineveniţi şi nu trebuie să fie marginalizaţi.

Calificând homosexualitatea ca pe un păcat, Papa Francisc nu face în fapt decât să reafirme poziţia Vaticanului pe această temă. Într-adevăr, acum doi ani déjà, Congregaţia pentru doctrina credinţei – instituţia vaticană care promovează şi apără dogma catolică – folosise acest termen de «păcat». Regulile catolice impun ca homosexualii să fie trataţi cu respect dar consideră că orientarea lor este «intrinsec dezordonată». Papa Francisc nu a reformat acest punct de vedere dar în mod regulat, de-a lungul pontificatului său, le-a întins mâna homosexualilor.

Observatorii reamintesc că 67 de ţări sau jurisdicţii din lumea întreagă, continuă să criminalizeze homosexualitatea din care 11 prevăd chiar pedeapsa cu moartea. E vorba de cele mai multe ori de state din Africa, din Orientul apropiat şi mijlociu sau ţări musulmane. Si în SUA însă, 12 state mai au legi contra sodomiei.

În 2018, sub actualul Papă deci, Vaticanul s-a abţinut să semneze o declaraţie ONU care cerea depenalizarea homosexualităţii pe motiv că textul menţiona «orientarea sexuală» şi «identitatea de gen», două expresii problematice pentru Biserica catolică.