Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist: "Franța trebuie să găsescă soluții la seceta pe care o trăiește"

fluviul_loire_la_tours_franta_15_august_2022.

Fluviul Loire la Tours, Franta, 15 august 2022.
Fluviul Loire la Tours, Franta, 15 august 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Suntem în plină iarnă iar departamente întregi din Franța suferă de secetă și există restricții de utilizare a apei. 2022 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată în Franța iar în plus nu a plouat mai deloc, ori, extrem de puțin cantitativ. Franța dar și Europa întregistrau vara trecută, o secetă puternică iar situația a fost atât de gravă că, autoritățile de la Paris au decis că aprovizionarea cu apă a devenit o problemă de securitate națională. Franța nu a mai înregistrat niciodată, din 1958 încoace, de când este observat nivelul de umiditate în sol, un nivel atât de scăzut.

Indicele de umiditate al solurilor este un indicator al secetei. Iar în Franța, acest indice este sub nivelul normal de exact un an.

Deja, la mijlocul lui iulie 2022, a fost atins recordul de secetă iar la începutul lui august, a fost depășit recordul absolut de secetă.

La această oră, pânza freactică nu are apă căci a plouat, în ultimele luni, foarte puțin cantitativ.

Ministrul Tranziției Ecologice caută soluții pentru a reduce consumul de apă cu 10%, până în 2027.

Dar, cine consumă cel mai mult apă în Franța răspunde Franck Galland, cercetător la Fundația pentru Cercetare Strategică din Franța: "Irigațiile consumă foarte multă apă, așadar, sectorul agricol. Apoi, este apa consumată de fiecare dintre noi, acasă. Iar sectorul energetic consumă și el foarte mult. Iar sectorul industrial consumă 6% din apa care este în întreg circuitul francez. Acum, important este să fie reparate și scurgerile în urma cărora se pierde foarte multă apă. La ora actuală se pierde 20% din apă. Este enorm da și nu deoarece, sub picioarele noastre există, în întreaga Franță, 900.000 de km de rețele de apă. Ceea ce reprezintă de 23 de ori înconjurul planetei. Nu vom putea niciodată să ajungem la zero pierderi. Spre exemplu, doar pentru a reduce pierderile de la 20% la 15% este nevoie de investiții de miliarde de euro pentru a repara conducte care nu se văd. Adevărata problemă a apei este că avem un patrimoniu invizibil. Trebuie aflat exact unde anume trebuie intervenit pentru a fi oprite pierderile de apă iar asta ne va permite să facem importante economii".

Care sunt soluțiile?

Franck Galland: "În Franța reutilizăm mai puțin de 1% din apă. Este foarte puțin. Spania reciclează 15% iar Israel 87%. Până acum, în Franța era un subiect deloc abordat deoarecem țineam foarte mult la statutul nostru și anume că aveam circa 3.000 de metri cubi de apă, pe an. Dar, se pot observa efectele schimbărilor climatice. Franța ar trebui să ia exemplul Spaniei care reutilizează foarte bine apa și de ce nu să trecem la desărarea apei de mare. Vara ce a trecut, pentru a alimenta cu apă diverse insule aflate în apropierea Franței continentale, extrem de vizitate în perioada estivală, administrațiile locale au recurs la desărarea apei de mare, deoarece precipitațiile au fost mult reduse cantitativ. Pur și simplu nu a plouat. Barcelona, spre exemplu, are o uzină de desărare a apei de mare care pregătește 200.000 de metri cubi de apă, pe zi. Trebuie și noi să ne reinventăm".