
Special Paris
Un tribunal rus a decis desființarea Grupului Helsinki Moscova, cel mai vechi ONG de apărare a drepturilor omului din Rusia
moscova_helsinki_grup_a_fost_creat_in_1976_si_era_considerat_cel_mai_vechi_ong_de_aparare_a_drepturilor_omului_din_rusia.

“Rusia reduce la tăcere organizațiile de apărare a drepturilor omului, reprimă societatea civilă și vocile care resping autoritarismul și războiul”, a scris, pe Twitter, șeful diplomației europene, Josep Borrell.
La fínele lui decembrie, Ministerul de Justiție a solicitat dizolvarea Grupului Helsinki Moscova și interzicerea activităților sale pe teritoriul rus.
ONG-ul a fost acuzat că a derulat activități în afara Moscovei și a încălcat, astfel, statutul său regional. Mai exact, a fost acuzată că ar fi trimis observatori la procese ori membri la evenimente care se derulau în alte regiuni ale țării.
Avocatul grupului, citat de agenția rusă Ria Novosti, a precizat că "orice decizie ar putea fi revizuită" și a adăugat că speră să trăiască ziua când Grupul Helsinki Moscova va renaște.
Grupul Helsinki Moscova a fost creat în 1976 pentru a se asigura că URSS va respecta propriile angajamente asumate în documentul încheiat la Helsinki, în 1975, în cadrul Conferinței de Securitate și Cooperare în Europa.
Astfel, este cel mai vechi ONG dar și dintre cele mai emblematice organizații de apărare a drepturilor omului, din Rusia. Decenii întregi a fost condus de Liudmila Alekseeva, personalitate a dizidenţei din URSS decedată în 2018.
"Decizia justiției ruse este contrară angajamentelor luate de toate statele OSCE – Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa – de respectare a libertății de a constitui asociații și de a adera la ele", precizează OSCE și cere autorităților ruse să revină asupra acestei decizii.
Unul dintre șefii Grupului Helsinki Moscova a menționat că munca organizației nu se va opri odată cu această decizie dar că vor fi luate măsuri privind viitorul ONG-ului.
Ne amintim, vara trecută, justiția rusă a decis dizolvarea organizației ruse Memorial, un alt organism de apărare a drepturilor omului și care a fost recompensat, în octombrie 2022, cu premiul Nobel pentru Pace. Memorial International fusese fondat în 1989, adică pe vremea URSS, printre alţii de celebrul disident Andrei Saharov. Memorial a documentat mai întâi crimele staliniste înainte de a se ocupa de represiunea din Rusia de azi. Represiune căreia i-a căzut victimă anul trecut când justiţia rusă, supusă Kremlinului, a declarat ONG-ul drept "agent al străinătăţii".