Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


JO 2024 Paris: Sportivii din Rusia și Belarus vor putea participa dar să nu fi susținut războiul din Ucraina și să se conformeze Codului Antidoping

la_jocurile_olimpice_de_la_tokyo_rusia_a_fost_interzisa_iar_sportivii_sai_au_participat_sub_sigla_comitetului_olimpic_rus.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, Rusia a fost interzisa iar sportivii sai au participat sub sigla Comitetului Olimpic Rus.
La Jocurile Olimpice de la Tokyo, Rusia a fost interzisa iar sportivii sai au participat sub sigla Comitetului Olimpic Rus.
Sursa imaginii: 
© Fabrice Coffrini, AFP

Rusia, în schimb, este interzisă din competiția mondială ce va avea loc la Paris în 2024, între 26 iulie și 11 august. Este un subiect politic sensibil, nu doar sportiv. Instanța olimpică, Comitetul Olimpic Internațional, a decis că sportivii ruși și belaruși nu trebuie să fie interziși din sportul mondial și deschide astfel calea reintegrării lor sportive. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut omologului francez, Emmanuel Macron să nu permită participarea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice din Paris, din 2024.

Primărița Parisului, Anne Hidalgo dorește ca sportivii ruși să fie lăsați să participe la Jocurile Olimpice din 2024, dar, sub un steag neutru. 

Este un moment pentru sportivi, s-a justificat premărița Parisului, Anne Hidalgo și a adăugat că sportivii nu ar trebui privați de competiții. Responsabila pledează, la fel ca o mare parte a mișcării sportive, după cum spune ea, să nu existe o delegație sub drapel rus.

Instanța olimpică, Comitetul Olimpic Internațional, consideră că sportivii ruși și belaruși nu trebuie să fie interziși din sportul mondial și deschide astfel calea reintegrării lor sportive.

Primărița Anne Hidalgo preferă ca sportivii ruși să poată concura sub un drapel neutru. Ea spune că realizează faptul că JO intervin într-un context geopolitic dar, speranța ei este că până în momentul în care vor începe viitoarele JO, în 2024, războiul din Ucraina să se fi încheiat iar aceste evenimente sportive să fie un moment de întâlnire mult așteptat. După pandemia de Covid și războiul din Ucraina, avem nevoie să ne regăsim în jurul sportului, a insistat primărița Parisului.

Dosarul este sensibil la nivel politic, nu doar sportiv: marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut omologului francez, Emmanuel Macron să nu permită sportivilor ruși să participe la JO de la Paris, planificate peste mai puțin de 2 ani.

Niciun sportiv nu ar trebui să fie interzis să participe la o competiție doar din cauza pașaportului său – se arată într-un comunicat difuzat de CIO după consultările pe care executivul instanţei olimpice le-a avut cu reprezentanţii sportivilor, federaţiilor naţionale şi comitetelor naţionale olimpice.

În spatele declarației de principiu, o serie de manevre s-au derulat în culise, încă din toamna anului trecut, pentru ca să fie posibilă reintegrarea sportivilor din Rusia și Belarus, excluși din majoritatea competițiilor internaționale ca urmare a invadării Ucrainei, în februarie 2022.

Dreptul de a participa la Jocurile Olimpice depinde de 28 de federații internaționale care reglementează sporturile olimpice de vară și nu de Comitetul Olimpic Internațional, care, încearcă, de partea sa, să găsească echilibrul dintre valul antirus, în special din Europa și sport.

Instanța olimpică este și ea extrem de importantă iar de 1 an joacă un rol crucial: "cu inima tristă" a recomandat excluderea rușilor și a belarușilor, pentru a fi protejată integritatea lor dar și a competițiilor internaționale. Acum, pregătește reîntoarcerea lor.

Executivul CIO dorește ca acești sportivi să fie reintegrați în condiții stricte și a oferit federațiilor internaționale o foaie de parcurs cu recomandări speciale în acest sens.

Astfel, rușii și belarușii vor putea participa ca sportivi neutri, cu condiția să nu fi susținut războiul din Ucraina și să se conformeze Codului Mondial antidoping, spune CIO.

Iar dacă un sportiv nu se va conforma foarte strict acestor prevederi, federația internațională și organizatorii manifestațiilor sportive vor trebui să excludă imediat acești sportivi și să semnaleze incidentul Comitetului Internațional Sportiv pentru a stabili sancțiuni.

Acum, federațiile sportive din întreaga lume susțin, în continuare, sancțiunile impuse Rusiei și Belarus. Adică, nu sunt acceptate simbolurile naționale ale acestor două state cu ocazia evenimentelor internaționale.

În schimb, să ne amintim că în martie 2022, CIO l-a mandatat pe fostul campion mondial la săritura cu prăjina – ucraineanul Serghei Bubka – să coordoneze ajutorul umanitar destinat sportivilor ucraineni. Acum, Bubka spune că trebuie să existe o solidaritate cu sportivii ucraineni și insistă ca țara sa să aibă o delegație importantă atât la JO din Paris cât și la Milano în 2026.