Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israel lovește Gaza după tiruri atribuite grupării Hamas

flacari_si_fum_poate_fi_observat_in_urma_unui_atac_aerian_al_fortelor_israeliene_derulat_in_gaza_vineri_27_ianuarie_2023.

Flacari si fum poate fi observat în urma unui atac aerian al fortelor israeliene, derulat în Gaza, vineri 27 ianuarie 2023.
Flacari si fum poate fi observat în urma unui atac aerian al fortelor israeliene, derulat în Gaza, vineri 27 ianuarie 2023.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Fatima Shbair

Armata israeliană a condus două atacuri aeriene împotriva Fâșiei Gaza, fără să fie constatate victime. Israel susține că a ripostat la rachetele Hamas, care a răspuns la rândul ei la raidurile israeliene din Cisiordania. Aici, 10 palestinieni au fost uciși, joi, 9 la Jenin, unde, 23.000 de oameni locuiesc într-o tabără de refugiați.

Armata israeliană a anunțat că a derulat cel puțin 2 serii de lovituri împotriva Fâșiei Gaza. Nicio victimă nu a fost semnalată.

Explozii au fost semnalate în orașul Gaza, au constatat jurnaliștii de la AFP. Partea armată a grupării Hamas susține că a recurs la bateriile anti-aeriene și la rachete sol-aer.

Joi, 9 palestinieni au fost uciși la Jenin, în Cisiordania ocupată, într-un raid descris de armata israeliană drept o operațiune dusă împotriva activiștilor islamiști aflați într-o tabără de refugiați.

În ultimii 18 ani, Națiunile Unite nu au mai constatat un bilanț atât de ridicat în urma unei singure operațiuni israeliene în Cisiordania, practic, de când a început, în 2005, să contabilizeze numărul victimelor din conflictul israeliano-palestinian.

Iar un al 10-lea palestinian a murit joi, la Al-Ram, în apropiere de Ramallah, a anunțat ministerul israelian al Sănătății.

Publicația franceză La Croix scrie că forțele israeliene au ucis, în 2022, 150 de palestinieni iar cu această cifră a fost anul cu cele mai multe victime din 2005 încoace.  Armata israeliană susține că majoritatea celor uciși sunt combatanți armați. Fals! , titrează publicația Haaretz. Potrivit acestui cotidian israelian, mai puțin de jumătate dintre palestinienii care au fost omorâți în 2022 aveau în mod real o armă asupra lor. Iar ceilalți erau civili, victime colaterale ale ocupației.

De această dată, acum, Autoritatea Palestiniană vorbește despre “un masacru” și anunță că oprește cooperarea de securitate cu Israelul, o premieră în ultimii 2 ani. Departamentul american de Stat regretă decizia palestinienilor pe motiv că “este foarte important ca cele două părți să mențină colaborarea în domeniul securității”. 

Într-un comunicat, biroul președintelui Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, susține că măsura a fost luată "pe fondul agresiunilor repetate duse împotriva poporului și ca urmare a încălcării acordurilor semnate până acum".

Autoritatea Palestiniană a mai luat o decizie similară în mai 2020 pentru a protesta împotriva unui proiect israelian de anexare a unor părți din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de armata israeliană din 1967.

Suspendarea acestei coordonări securitare are un impact asupra transferurilor de pacienți palestinieni către spitale israeliene.

Şeful diplomației americane, Anthony Blinken, are planificată o vizită luni și marți în Cisiordania. Potrivit Washington, el va pleda pentru o calmare a tensiunii existente în regiune.  

De la începutul anului, continuăm să observăm niveluri tot mai ridicate de violență, la fel cum s-a întâmplat și în 2022, regretă emisarul ONU pentru Orientul Apropiat, Tor Wennesland care consideră că este esențial ca tensiunile să fie diminuate cât mai repede.

Potrivit armatei israeliene, raidul derulat în tabăra Jenin era o operațiune antiteroristă ce viza membri ai organizației Jihad islamic, care, potrivit ministrului Apărării israelian, Yoav Gallant, planificau un atac în Israel.

Israel nu își dorește o escaladă dar se pregătește pentru toate scenariile, susține prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

Diplomația saudită a denunțat incursiunea israeliană iar Qatar vorbește despre "o prelungire a unor crime odioase duse împotriva poporului palestinian".

Tabăra de la Jenin, există din 1953 și găzduiește mai bine de 23.000 de refugiați, potrivit agenției ONU care se ocupă de refugiații palestinieni.

Armata israeliană conduce operațiuni cvasi-cotidiene de-a lungul Cisiordaniei, în special în partea de Nord, între Jenin și Nablus, unde se regăsesc bastioane ale unor organizații palestiniene armate.

Doar anul acesta și-au pierdut viața, în total, 30 de palestinieni, civili ori membri ai unor grupări armate, în cadrul unor incidente declanșate cu forțe ori civili israelieni.