Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Melbourne: Novak Djokovic câștigă pentru a zecea oară Australian Open

sarbul_novak_djokovic_se_bucura_dupa_ce_l-a_invins_pe_grecul_stefanos_tsitsipas.jpg

Melbourne, 29 ianuarie 2023, Australian Open: Sârbul Novak Djokovic se bucura dupa ce l-a învins pe grecul Stefanos Tsitsipas (4 ATP, favorit nr. 3) cu 6-3, 7-6 (7/4), 7-6 (7/5).
Melbourne, 29 ianuarie 2023, Australian Open: Sârbul Novak Djokovic se bucura dupa ce l-a învins pe grecul Stefanos Tsitsipas (4 ATP, favorit nr. 3) cu 6-3, 7-6 (7/4), 7-6 (7/5).
Sursa imaginii: 
AP Photo/Aaron Favila

Sârbul Novak Djokovic câștigă pentru a zecea oară Australian Open, ajunge la 22 de titluri de Mare Şlem și egalează, astfel, recordul deținut de Rafael Nadal. Luni, Novak Djokovic va reveni lider al clasamentului ATP, pe care l-a ocupat anterior timp de 373 de săptămâni. Este un record absolut.

În vârstă de 35 de ani, sârbul Novak Djokovic este, de luni, numărul 1 mondial în clasamentul ATP.

El l-a învins în finala Australian Open pe Stefanos Tsitsipas. Grecul este, de luni, numărul 3 mondial, după spaniolul Carlos Alcaraz, care, nu s-a prezentat la Melbourne deoarece era rănit.

La fel cum este cazul lui Rafael Nadal la Roland-Garros, Novak Djokovic nu a piedut nicio finală la Melbourne și deține recordul de 10 titluri.

Anul trecut, sârbul Djokovic a fost expulzat din Australia, înainte ca turneul să înceapă, pe motiv că nu era vaccinat anti-Covid.

Ulterior, a câștigat la Wimbledon dar nu a putut intra în Statele Unite pentru a participa la US Open, iar astfel, Novak Djokovic a trebuit să aștepte Australian Open pentru a-l egala pe Nadal. Sârbul pierduse poziția sa de lider în clasamentul ATP din cauza acestor absențe notabile. Dar, așa cum declara în 2022, el a preferat să rateze turnee decât să se vaccineze împotriva COVID-19. El a cerut să nu fie asociat cu mișcarea antivaccinistă pe motiv că militează doar pentru dreptul la alegere.

Iar de luni, el începe a 374-a săptămână ca număr 1 mondial ATP. Este un record absolut.

De partea sa,  grecul Stefanos Tsitsipas a jucat a doua sa finală de Mare Şlem după Roland-Garros în 2021 unde a pierdut tot în fața lui Djokovic.