Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


JO 2024 Paris: Camere video inteligente pentru depistarea de infracțiuni

camere_inteligente_ar_putea_fi_utilizate_experimental_cu_ocazia_jocurilor_olimpice_din_paris_din_2024._un_proiect_de_lege_este_analizat_in_acest_moment.webp

Camere inteligente ar putea fi utilizate, experimental, cu ocazia Jocurilor Olimpice din Paris din 2024. Un proiect de lege este analizat în acest moment.
Camere inteligente ar putea fi utilizate, experimental, cu ocazia Jocurilor Olimpice din Paris din 2024. Un proiect de lege este analizat în acest moment.
Sursa imaginii: 
AFP/Fred Dufour

În Franța, Senatul a adoptat cel mai important articol dintr-un proiect de lege privind Jocurile Olimpice din 2024. Articolul autorizează utilizarea, cu titlu de experiment, încă din 2023, a unor camere video ce au la bază inteligența artificială. Nu este vorba de camere de recunoaștere facială. Practic, aceaste camere video vor putea alerta în momentul în care au loc incidente – mișcări bruște de mulțimi, diverse infracțiuni etc.

Securitatea Jocurilor Olimpice din 2024 este la ordinea zilei în Franța.

Guvernul susține un proiect de  lege prin care dorește să prevină producerea de incidente pe perioada Jocurilor Olimpice din 2024, din Paris și regiunea pariziană. Executivul dorește să introducă un tip de camera video inteligentă dar, pentru ca lucrurile să fie cât mai corecte din punct de vedere al legislației, proiectul a trecut și pe la CNIL - Comisia Națională de Informatică și de Libertăți pentru ca experții acestui organism să se pună de acord că acest nou tip de cameră nu va împiedica, cu nimic, activitatea de zi cu zi a parizienilor.

Secretarul general al acestei Comisii este Louis Dutheillet de Lamothe: "Există o diferență între camera pe care o putem vedea la ora actuală pe străzi și cea nouă, care se dorește a fi experimentată cu ocazia JO din 2024. La camera actuală avem nevoie de cineva care să urmărească toate imaginile transmise în timp real.  Iar la camera inteligentă există un algoritm care analizează automat anumite lucruri bine stabilite: o agresiune, un incident, o mișcare bruscă a unei mulțimi de oameni, o infracțiune, un comportament bizar.  Iar cu un astfel de tip de cameră, ele pot exista cu zecile ori cu miile fără să fie nevoie ca un om să le monitorizeze pentru a depista vreo infracțiune. Algoritmul va alerta prin intermediul unui semnal doar în momentul în care estimează că o infracțiune s-a produs".

Sunt aceste camere inteligente și camere biometrice în același timp, pot tot ele să identifice anumite persoane?

Louis Dutheillet de Lamothe: "Nu. Aceste camera inteligente sunt utilizate pentru a repera dacă cineva a căzut pe stradă, dacă brusc o mulțime de oameni se precipită, dacă se produc agresiuni. Dar, această camera inteligentă nu va face recunoaștere facială. Oricum, proiectul prezentat CNIL – Comisiei de Informatică și de Libertăți prevede că acest tip de cameră nu face recunoaștere facială. Iar colegiul CNIL a insistat că, pentru a fi echilibrat acest experiment dorit, noul tip de cameră nu va face recunoaștere facială".

A ținut cont Guvernul de propunerile formulate de CNIL – de acest organism francez care se ocupă de protejarea datelor personale?

Louis Dutheillet de Lamothe: "Comisia de Informatică și de Libertăți lucrează deja de mai bine de un an pe acest subiect al camerelor inteligente. Sunt tehnologii care evoluează foarte repede. Spre exemplu, în vara anului trecut noi am cerut adoptarea unei legi care să reglementeze utilizarea camerelor inteligente în spațiul public. Iar recomandarea noastră este ca acestea să nu fie utilizate peste tot ci ele să fie strategic amplasate. Astfel, proiectul de lege arată că o cameră inteligentă poate fi experimentată decât pentru un anumit eveniment care prezintă un risc de atentat ori de securitate cu totul excepțional. Deci, o astfel de cameră va putea fi utilizată doar pentru o acțiune cu totul aparte și doar în perimetrul evenimentului și nu în întreg orașul. În acest proiect de lege este cerută permisiunea pentru a fi utilizată camera inteligentă cu titlul de experiment. Adică, înainte de JO vor fi verificați algoritmii camerei inteligente, în cadrul unor evenimente majore – cum este cazul Cupei Mondiale de Rugby ce va avea loc în 2023 în Franța. Apoi, la JO ele vor fi utilizate limitat iar după aceste evenimente va fi realizat un bilanț despre cât de eficiente sunt ele".

Trăim într-o societate din ce în ce mai supravegheată?

Louis Dutheillet de Lamothe: "În orice caz trebuie să fim mai vigilenți deoarece tehnologiile se dezvoltă la fel și tipurile de atac, riscurile, dar trebuie găsit, în toate acestea, un echilibru. Nu putem interizce noua tehnologie fără să o fi încercat. Oricum, ce se aprobă acum este strict cu titlul de experiment, nu definitiv. Trebuie să decidem dacă acest tip de cameră ne poate ajuta sau nu".

13 milioane de persoane sunt așteptate să participe la JO din 2024 din Paris și din regiunea pariziană. Doar pentru ceremonia de deschidere sunt așteptate 600.000 de persoane, pe cheiurile Senei.